jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Mit tehetnek az állami foglalkoztatási szolgálatok a leghátrányosabb helyzetű álláskeresőkért?

Bár az Európai Unió Tanácsának Ajánlása a tartósan munkanélküli személyek munkaerőpiaci integrációjáról jelentős eredményeket hozott a hátrányos helyzetű álláskeresők átfogóbb támogatása terén, sok tagországban a munkapiactól távolabb esők még mindig alulreprezentáltak az állami foglakoztatási szolgálatoknál (ÁFSZ), illetve kevésbé férnek hozzá az aktív programokhoz és egyéb szolgáltatásokhoz.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Európai Hálózata (Network of European Public Employment Services) részére 2021. szeptember 28-29-én megrendezett online szakmai műhely azt vizsgálta, hogy az ÁFSZ-ek hogyan tudják hatékonyabban támogatni a nehezen elérhető, hátrányos helyzetű embereket (tartós munkanélkülieket), illetve hogyan tudnak szorosabban együttműködni más szociális szolgáltatókkal.

A szakmai műhelyen a hátrányos helyzetű álláskeresők támogatása terén felmerülő főbb kérdésekről (mint például a nekik nyújtott szolgáltatások jobb célzásáról, a kifejezetten számukra kifejlesztett továbbképzési módszerekről  vagy a munkaügyi tanácsadókkal való sűrűbb találkozóik lehetőségéről), ezek pozitív eredményeiről és nehézségeiről cserélhettek tapasztalatot a résztvevők.

A Budapest Intézet a tematikus műhelytalálkozó szakmai vitaanyagának és tartalmának kidolgozására lett felkérve.

A BI részéről az esemény szakmai támogatásával Csillag Márton, vezető kutató lett megbízva, aki az elhangzottakat összefoglaló tematikus elemzést is készített.

A BI korábban már többször is részt vett az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Európai Hálózatának szakértői támogatást nyújtó programban:

Az állami foglalkoztatási szolgálatok felkészülése a megerősített Ifjúsági Garancia Programra

A tovább- és átképzések mint a jövőbeli munkanélküliség megelőzésének eszközei

Szakértői támogatás az Európai foglalkoztatási szolgálatok új hálózatának

Foglalkoztatási szolgálatok teljesítménye az uniós tagországokban

Foglalkoztatási szolgálatok jó gyakorlatai Európában

Projekt részletek

Az Európai Bizottság megbízásából a Hálózat hasonló jellegű szakmai eseményeinek lebonyolítója az ÖSB Consulting tanácsadó cég, aki tematikus szakértőként Csillag Mártont kérte fel a műhelytalálkozó tartalmi előkészítésére.

Megrendelő

ÖSB Consulting GmbH

https://www.oesb.at/en.html
Időtartam2021.06.17. - 2021.10.30.
Projektvezető Csillag Márton