jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

A tovább- és átképzések mint a jövőbeli munkanélküliség megelőzésének eszközei

Várhatóan 5-10 éven belül, a technológia fejlődése következtében megszűnő munkakörök jelentősen megnövelik az állástalanok számát, ez pedig a mostaninál is nagyobb feladatot ró majd az állami foglalkoztatási szolgálatokra (munkaügyi kirendeltségekre).

De vajon hogyan tudnak a sokszor már most kapacitáshiánnyal küzdő intézmények szembenézni ezzel a komoly jövőbeli kihívással? Ezen belül is milyen szerepet játszhatnak a veszélyeztetett szakmák dolgozóinak nyújtott képzési lehetőségek a munkanélküliség megelőzésében?

Ezt vizsgálta az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Európai Hálózata (Network of European Public Employment Services) felhívására 2020. októberében, Varsóban megrendezett tematikus műhelytalálkozó.

Az “Életen át tartó tanulás, a munkaerő tovább- és átképzése a munkanélküliség megelőzése céljából” című workshopon a tagállamok illetékes szakemberei a legfrissebb kutatási eredményeket felhasználva cserélték ki tapasztalataikat a témában.

A Budapest Intézet a tematikus műhelytalálkozó szakmai vitaanyagának és tartalmának kidolgozását vállalta el.

A BI részéről az esemény szakmai támogatásával Csillag Márton, vezető kutató lett megbízva, akinek a műhelytalálkozó tanulságait is feldolgozó tematikus elemzése itt olvasható.

A BI korábban többször is részt vett már a Foglalkoztatási Szolgálatok Európai Hálózatának szakértői támogatást nyújtó programban:

Szakértői támogatás az Európai foglalkoztatási szolgálatok új hálózatának

Foglalkoztatási szolgálatok teljesítménye az uniós tagországokban

Foglalkoztatási szolgálatok jó gyakorlatai Európában

Projekt részletek

Az Európai Bizottság megbízásából a hálózat hasonló jellegű szakmai eseményeinek lebonyolítója az osztrák ÖSB Consulting tanácsadó cég, aki tematikus szakértőként Csillag Mártont kérte fel a mostani tematikus műhelytalálkozó tartalmi előkészítésére.

Megrendelő

ÖSB Consulting GmbH

https://www.oesb.at/
Időtartam2020.07.01. - 2020.11.30.
Projektvezető Csillag Márton