jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Fiatal álláskeresőket célzó programok hatásvizsgálata

Mennyire hatékony támogatást kapnak a fiatalok a munkaerőpiacon? A “Youth Employment PartnerSHIP” projekt célja, hogy Spanyolországban, Magyarországon, Olaszországban és Lengyelországban futó, fiatalokat célzó munkaerőpiaci programok elemzésének segítségével adjon választ erre a kérdésre.

Az Európai Ifjúsági Garancia (EIG) programot 2013-ban indították útjára a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére. Ugyanakkor öt évvel a program indulása után még mindig nem áll rendelkezésre átfogó, több országon átívelő értékelés az EIG eredményeként megszülető szakpolitikai kezdeményezésekről. A projektben résztvevő országok hasonló kihívásokkal küzdenek a fiatalok magas munkanélkülisége terén, és nincs elegendő  kapacitásuk jó minőségű hatásvizsálatok elkészítésére.

A projekt kétféle beavatkozás hatását vizsgálta:

-          a fiatalok bevonására, elérésére tett erőfeszítéseket és

-          a fiataloknak nyújtott munkakipróbálást és bértámogatást,

kiemelt figyelemmel a programok célzásának és kimenetelének nemek közötti különbségeire.

A különböző országokban hasonló hatásvizsgálati módszereket alkalmaztunk, hasonló tartalmú adminisztratív adatbázisok felhasználásával. Ezek a hatásbecslések randomizált kontrollált kísérletekkel (RCT) egészültek ki Magyarországon, Lengyelországban és Spanyolországban, amelyekben azt vizsgáltuk, hogy mely kezdeményezések alkalmasabbak az inaktív, nem regiszrált fiatalok elérésének növelésére.

Emellett egy Phd hallgatóknak szóló gyakornoki programot indítuttunk, illetve szemináriumokat és műhelybeszélgetés - sorozatot a más intézményekben dolgozó kutatók bevonására. A Budapest Intézet egy nemzetközi kutatói műhelyt és egy konferenciát szervezett a foglalkoztatási szolgálat gyakorlati szakembereinek. Végül, a projekt a hatásértékelések alkalmazását is népszerűsitette a döntéshozók körében, ami szintén hozzájárulhat a fiataloknak szóló munkaerőpiaci programok hatásosságának javulásához. 

Projekt részletek

A projektet Izland, Lichtenstein és Norvégia finanszírozza az EGT alap és a Norvég Alap fiatalok munkavállalását támogató programján keresztül, 1,8 millió eurós támogatással. A projektet a négy országban egy hat intézményből álló konzorcium valósítja meg, a lengyel Institute for Structural Research vezetésével. A Budapest Intézet vezeti a célcsoport-elérési stratégiák összehasonlító elemzését, illetve elkészíti bizonyos, fiataloknak szóló magyarországi bértámogatási formák hatásértékelését.

Megrendelő

EGT Alap és Norvég Alap, Fiatalok munkavállalását segítő program

https://eeagrants.org/youthemployment
Időtartam2018.10.02. - 2022.06.30.
Projektvezető Csillag Márton
Dokumentumok
tanulmány Módszertani útmutató fiatalok munkavállalását segítő programok hatásvizsgálatához (angolul)
tanulmány Beindíthatja-e egy 90 napos munkatapasztalat-szerzés a fiatalok karrierjét? (angolul)
tanulmány Elérik-e az állami foglalkoztatási szolgálatok az állástalan fiatalokat? Előzetes értékelés (angolul)
ajánlások Fiatalok foglalkoztatását célzó programok hatásvizsgálatainak tanulságai (angolul)
tanulmány Módszertani útmutató fiatalokat célzó foglalkoztatási programok értékeléséhez
tanulmány Hogyan javíthatják a munkaügyi központok a nem tanuló nem dolgozó fiatalok elérését? Négy ország tapasztalatai (angolul)
tanulmány Hogyan érik el a magyar munkaügyi központok a nem tanuló nem dolgozó fiatalokat? A helyi együttműködés szerepe (angolul)
tanulmány