Fiatalokat célzó munkaerő-piaci programok hatásvizsgálata és értékelése – nemzetközi műhelytalálkozó Budapesten

Típus

Workshop

Dátum2022.05.12.
Részletek

A BI által szervezett műhelytalálkozó elemzőknek és szakpolitika-orientált tudományos kutatóknak nyújtott lehetőséget arra, hogy megvitassák a fiatalokat célzó munkaerő-piaci programok hatására vonatkozó legfrissebb kutatási eredményeket.

A program két fő szekcióból állt. Az egyik a szakpolitikai tervezés mikéntjét járta körül és arra kereste a választ, hogy mi működik jól, miért és milyen intézményi környezetben. A másik szekció a rendelkezésre álló adatokat és módszertanokat, azon belül is az adminisztratív adatok felhasználásán alapuló tényellentétes hatásvizsgálatokat tárgyalta.

A főelőadók között volt Jochen Kluve (a KfW Fejlesztési Bank értékelési vezetője és a Humboldt-Universität zu Berlin közgazdászprofesszora), Sarah Kups (az OECD Foglalkoztatási, Munkaügyi és Szociális Ügyek Igazgatóságának közgazdásza) és Anne Lauringson (az OECD ugyanezen igazgatóságának munkaerőpiaccal foglalkozó közgazdásza). 

A résztvevők tíz országból (Bg, BiH, Cz, Cr, Cr, De, Ee, Hu, Pl, Sk és Si) érkeztek, és akadémiai intézményeket, valamint politikai elemzéssel foglalkozó állami és magánszervezeteket képviseltek. Az országspecifikus előadások és az ezt követő beszélgetések számos olyan felismerést hoztak, amelyek a későbbiekben hozzájárulhatnak az aktív munkaerő-piaci politikák hatékonyságának javításához.

A műhelytalálkozó során elhangzott szakpolitikai tanulságok rövid összefoglalója itt érhető el.

Témába vágó kutatásunk: Fiatal álláskeresőket célzó programok hatásvizsgálata

A műhelytalálkozót az EGT Alap és a Norvég Alap által finanszírozott Youth Employment PartnerSHIP nemzetközi projekt keretében szervezte a Budapest Intézet.

Helyszín

Közép-európai Egyetem (személyes részvétel mellett)

Felelős Scharle Ágota Csillag Márton
Dokumentumok
Az "Impact evaluations of ALMP for youth" nemzetközi műhelytalálkozó szakpolitikai tanulságainak rövid összefoglalója (angolul)