jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

A nyugat-balkáni és uniós országok regionális jó kormányzási platformjának külső értékelése

A BI értékeli a “Regional Good Governance Public-Private Partnership Platform (R2G4P) – ami egy regionális, köz-magán kezdeményezés, amelynek célja a korrupcióellenes és jó kormányzati megoldások közös végrehajtása Délkelet-Európában az innovatív politikai gyakorlatok cseréje és az azokból való tanulás révén.

A vegyes módszertani megközelítésen alapuló értékelési projekt az R2G4P kezdeményezés relevanciájának, hatékonyságának, fenntarthatóságának és megfelelő előrehaladásának értékelésére összpontosít. A legfontosabb következtetéseink i) megerősítik az ilyen kezdeményezések regionális jelentőségét és hozzáadott értékét, ii) minden típusú érdekelt felet arra ösztönöznek, hogy adatvezérelt politikai monitoring- és értékelési módszereket alkalmazzanak, valamint arra, hogy a nemzeti érdekelt felek elemzési és érdekérvényesítő kapacitásának megerősítésére irányuló folyamatos erőfeszítésekre van szükség. Azt is megállapítottuk, hogy tartós szakpolitikai hatások csak akkor biztosíthatók, ha a szakpolitikai intézkedések és az ágazatközi együttműködések szisztematikus intézményi szintű fejlesztésekkel párosulnak. Végezetül az R2G4P kezdeményezés fő stratégiai kompromisszuma a már kialakult köz- és magánszféra közötti partnerségek elmélyítésében és a korrupcióellenes politikák szisztematikusabb reformjainak irányításában rejlik, szemben a platformban részt vevő partnerek számának és típusának bővítésével. 

Projekt részletek

A BI-t a Chr. Michelsen Intézet bízta meg az értékelési projekt lefolytatásával, egy versenytárgyalást követően. A projektet az ЕЕА és a Norvég Alap a Regionális Együttműködésért finanszírozta.

Megrendelő

Chr. Michelsen Intézet (Norvégia), Center for the Study of Democracy (Bulgária).

https://www.cmi.no/ https://csd.bg/
Időtartam2023.11.06. - 2024.01.15.
Projektvezető Reszkető Petra Edina