jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Egyéni egészségügyi paneladatokon alapuló egészségpolitikai értékelések

Megelőző kutatásainkra építve, panel ökonometriai módszereket alkalmazunk az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által több éve gyűjtött és fenntartott, nagy és részletes, esetszintű, összekapcsolható adminisztratív járó- és fekvőbeteg adatbázisán, hogy három, eleddig nem, vagy nem kiterjedten elemzett kutatási területet vizsgáljunk: (1) járóbeteg ellátás elérhetősége, (2) volumenkorlát a közfinanszírozott fekvőbeteg ellátásban, és (3) a pszichiátriai/addiktológiai szakellátás. Úgy gondoljuk, hogy ezen területek mindegyike külön-külön is figyelmet érdemel mind általános egészség-gazdaságtani kutatási szempontból, mind a magyar egészségpolitikai döntéshozatal szempontjából. Ezen túlmenően azt reméljük, hogy a három kutatás végrehajtása után a magyarországi bizonyíték-alapú egészségpolitikát fontosnak tartók figyelme az eddigi aggregált vagy félig aggregált adatokon alapuló kutatások felől a mienkhez hasonló, esetszintű adatokon alapuló kutatások felé fog fordulni.

Projekt részletek

A Budapest Intézet a NKFIH-től elnyert alapkutatási támogatás (OTKA) segítségével, az ELTE-n és a Corvinuson kutató kollégákkal közösen egészségpolitikailag is releváns alapkutatást végez.

Megrendelő

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

http://nkfih.gov.hu/
Időtartam2016.10.01. - 2019.03.31.
Projektvezető Váradi Balázs
Dokumentumok
tanulmány Hogyan hatnak a költségvetési korlátok az egészségügyi hozzáférésre? (angolul)
tanulmány Az orvos-beteg kapcsolat megzavarása negatívan hat a későbbi járóbeteg utókezelésre a pszichiátriában (angolul)