jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

A validáció gazdasági jelentőségét alátámasztó gazdaságossági számítás

A Budapest Intézet az Oktatási Hivatal megrendelésére az IT szektor egy belépő szintű munkakörén, a junior szoftvertesztelői pozíción keresztül mutatja be a nemformális és informális tudás validációjának gazdasági megtérülését, hozamait.

A tanulmányban először is azonosítjuk a validálás fogalmát, majd interjúkra és számításokra alapozva kitérünk arra, miért fontos először az IT területen, továbbá egy belépő munkakör területén kipróbálni a validáció állami szintű bevezetését.

A junior szoftvertesztelői munkakör esetére elvégzett számításaink szerint a validáció összesített költsége már 3 év alatt sokszorosan megtérülhet, hiszen mind az egyének, mind az állam, mind a munkáltatók számára is jelentős hozamok származnak abból, hogy a validációs tanúsítvány birtokában a munkavállalók egy rövidebb kiválasztási folyamat során, a képességeiknek jobban megfelelő, az átlagosnál lényegesen jobban fizetett állásba kerülhetnek.

Projekt részletek

Az Oktatási Hivatal megbízásából készült gazdaságossági számítást a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet kutatói készítették.

Megrendelő

Oktatási Hivatal

https://www.oktatas.hu/
Időtartam2023.09.01. - 2023.11.30.
Projektvezető Csillag Márton
Dokumentumok
tanulmány A validáció gazdasági jelentősége Magyarországon, 2023: Gazdaságossági számítás