jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Fiatalok az iskolában és a munkaerőpiacon – Munkaerőpiaci Tükör 2018

Azok a  fiatalok, akik pályájuk kezdetén több, mint egy évig munkanélküliek voltak, 3-5 évvel később átlagosan legalább 6 héttel több időt töltenek regisztrált álláskeresőként (vagy közmunkásként), és ha mégis sikerül munkát találniuk, akkor 10 százalékkal alacsonyabb bérre számíthatnak.

A magyar fiatalok munkaerő-piaci és iskolázottsági helyzetét fókuszba állító Munkaerőpiaci Tükör 2018. évi számában Magyarországon elsőként esik szó olyan kutatásról, amely kimutatja, hogy a pályakezdőként megtapasztalt munkanélküliség a későbbi életpálya során is károkat (alacsonyabb béreket, rosszabb munkavállalási esélyeket) okozhat.

Csillag Márton, a BI vezető kutatójának elemzése ezt az akár az életpálya egészét negatívan befolyásoló, úgynevezett sebhelyhatást (scarring effect) vizsgálja a KRTK Adatbank Admin3 adatbázisa alapján.

Ilyen fókusszal az elmúlt harminc évben nem készült részletes empirikus kutatás, és nem jelent meg tudományos igényű kiadvány. A BI kutatói által írt fejezetek az iskola és a munka közti átmenetet, a roma fiatalok helyzetét, a korai munkanélküliség hatását és a fiatalokat célzó foglalkoztatáspolitika eredményességét vizsgálják.

Projekt részletek

A kötetet közösen szerkesztette Csillag Márton (BI és KRTK), Scharle Ágota (BI) és Hermann Zoltán (KRTK). Néhány fejezet esetében új kutatásra adott megbízást a KRTK-KTI, amelyre a Pénzügyminisztérium támogatása teremtett forrást.

Megrendelő

KRTK-KTI

https://www.mtakti.hu/
Időtartam2018.09.18. - 2018.11.26.
Projektvezető Scharle Ágota Csillag Márton