jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Az ESZA társadalmi befogadást támogató programjainak értékelése Magyarországon

Az Európai Szociális Alap (ESZA) társadalmi befogadást támogató programjai 2015-2019. közötti időszakra vonatkozó értékelésének elkészítésére a Budapest Intézet lett felkérve. Ezt az illetékes szakértőkkel készített számos interjún, illetve a végrehajtási jelentések adatainak elemzésén keresztül végeztük el.

Bár e programok többsége fontosnak és relevánsnak mondható, hatékonyságuk megítélését nagyban nehezítette az a körülmény, hogy több program megvalósítása a tervezettnél későbbre halasztódott.

Egy esettanulmányban a lakhatási szegregáció csökkentését célzó programok hatékonyságát is felmértük, és megállapítottuk, hogy bár ezek sok igen hasznos elemet tartalmaznak, mégis számos, előre nem látható nehézség akadályozta őket a végrehajtásuk során. Az esettanulmány kapcsán rámutattunk, hogy néhány, már régóta fennálló problémás területen csak korlátozott előrelépés történt, nevezetesen, hogy a szegregált területeken az alapszolgáltatások hiányoznak és nincs elég szociális munkás.

Vizsgálataink eredményeit az EU Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának készített országjelentésben foglaltuk össze.

Projekt részletek

Az ICF Csillag Mártont, a BI vezető kutatóját kérte fel az országjelentés elkészítésére.

Megrendelő

ICF

https://www.icf.com/
Időtartam2019.07.19. - 2020.05.20.
Projektvezető Csillag Márton