jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Integrált szociális segélyezési rendszer kialakításának megtérülését vizsgáló módszertan kidolgozása

A tanulmány célja egy módszertan kidolgozása volt, amellyel az integrált szociális segélyezési rendszer kialakításának és fenntartásának megtérülését lehet számszerűsíteni mind a 28 EU-tagállam esetében. Az alapkérdés az volt, hogy ha a segélyezettek integráltan férnek hozzá munkaügyi és szociális szolgáltatásokhoz (szemben azzal, ha a segélyezési rendszertől függetlenül működnek ezek a szolgáltatások), az mennyiben segíti elő a segélyezettek munkaerőpiaci integrációját.

Mind az egyes országok vizsgálatakor, mind az országok közti összehasonlításnál az aktív korú és szociális segélyben részesülő személyeket is magába foglaló „típus-háztartások” álltak kutatásunk fókuszában.

A Budapest Intézet az Ecorys partnereként dolgozott a projektben. Kérdőívet és indikátorokat szerkesztettünk az integráció mértékének mérésére, illetve háztartási szintű adatok alapján megbecsültük a segélyek igénybevételét és a munkába állás valószínűségét, illetve az ezeket befolyásoló tényezőket. Az Ecorys a részeredményeket beépítve költség-haszon, illetve hatékonysági határelemzést készít a szegénységgel fenyegetett állampolgárok esetében a szociális juttatások és alapvető szolgáltatások igénybevételére, valamint a foglalkoztatásra nézve.

A BI és az Ecorys együttműködésének eredményeképpen elkészült tanulmány itt olvasható.

Projekt részletek

A tanulmányt az Ecorys Netherlands-el együtt, az Europai Unió Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága megbízásából készítjük. 

Megrendelő

Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

https://ec.europa.eu/info/departments/employment-social-affairs-and-inclusion_en
Időtartam2018.12.20. - 2020.12.20.
Projektvezető Csillag Márton