jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Zuglói minimum-jövedelem koncepció

A rászorultság alapján nyújtott segélyek összege és hozzáférése is egyre korlátozottabb Magyar­országon. Egy 2015 márciusában életbe lépett törvénymódosítás azonban lehetőséget teremtett arra, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben alakítsák ki a segélyek szabályozását. Ennek alapján bízta meg Zugló önkormányzata a Budapest Intézetet, hogy készítsen koncepciót a kerület pénzbeli szociális segélyrendszerének átalakítására.

koncepciónk két sarokköve a minimum-jövedelem bevezetése és a lakásfenntartási támogatás emelése volt. A minimumjövedelem a korábbinál bőkezűbb, de jobban célzott és az álláskeresést ösztönző segélyforma, ami Európa számos országában jól működő megoldást ad a szegénység enyhítésére. Ezt egészíti ki a lakásfenntartási támogatás, ami a rászoruló családok szélesebb köre számára is elérhető, és a megélhetés mellett a lakhatás biztonságát is elősegíti. A lakásfenntartási támogatás további előnye, hogy nem a tényleges rezsitől, hanem a szükséglettől függ a mértéke, így az árba épített kedvezményekhez képest jobban ösztönzi a tudatos és takarékos energia-fogyasztást.

Ezt a koncepciót kisebb változtatásokkal elfogadta és 2015 tavaszán bevezette a Zuglói önkormányzat. A bevezetést követő első hónapokban nyomon követtük a segélyezés alakulását: ennek eredményeit az első monitoring jelentésben foglaltuk össze.

Tanácsainkkal segítettük az önkormányzati bérlakások rendszerének átalakítását is, amelyre a Városkutatás Kft. készített koncepciót 2015 őszén.

2017-ben egy második monitoring jelentésben az új szociális segélyrendszer eddigi működéséről elérhető adatokat elemeztük, illetve értékeltük hatását a kerületi szegénységre és munkavállalásra.

Harmadik monitoring jelentésünkben a 2017 januárja és 2020 júniusa közötti időszakot áttekintve megállapítottuk, hogy a rendszer megbízhatóan működik.  Ebben a jelentésben a koronavírus-járvány első hullámának hatását is figyelembe véve tettünk javaslatokat az ellátások hozzáférésének (legalább átmeneti) bővítésére, illetve a célzottság javítására.

Projekt részletek
Megrendelő

Zugló (XIV. kerület) Önkormányzata

http://www.zuglo.hu
Időtartam2014.12.01. - 2020.12.15.
Projektvezető Scharle Ágota
Dokumentumok
tanulmány Javaslat a zuglói pénzbeli szociális ellátások átalakítására
tanulmány Zugló - Második monitoring jelentés
összefoglaló Zugló - Második monitoring jelentés (angolul)
tanulmány Zugló - Harmadik monitoring jelentés