jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Girls can do it – A nők nem tradicionális pályaválasztásának támogatása a középfokú szakképzésben

Regionális partnerekkel (EsFem - Szlovákia, Gender Studies – Csehország, KARAT Coalition – Lengyelország) együttműködésben a Budapest Intézet részt vesz egy projektben, aminek a fő célja a figyelem felhívása a nők munkaerőpiaci szituációjára a Visegrádi országokban.

Készítettünk egy rövid elemzést, amelyben megvizsgáltuk a középfokú szakképzésben jelentkező horizontális szegregáció hatását a nők munkaerőpiaci kilátásaira Magyarországon, majd az eredményeket megvitattuk egy workshop keretében.

Eredményeink alapján jelentős a nemi alapú szegregáció a különböző szakok között a magyar középfokú szakképzésben, míg az oktatási és egészségügyi terülteken a tanulók több mint 80 százaléka, addig a matematikai, IT, természettudományi és mérnöki képzésekben kevesebb mint 10 százalék lány. A negatív munkaerőpiaci következmények különösen azokat érintik, akik érettségit nem feltétlenül adó oktatási formában vesznek részt (korábban szakiskola, jelenleg szakközépiskola). A szakok közötti nemi szegregáció a férfiak és nők foglalkoztatottsága közötti különbség felét is magyarázhatja, mivel számos olyan terület, ahol a lányok vannak többségben – például textilipar vagy kereskedelem – jelentősen rosszabb foglalkoztatottsági kilátásokhoz vezetnek. A fiatal nők, akik érettségit is szereztek a szakképzés mellett, 1,7 százalékkal, míg az érettségit nem adó képzésben részt vevők 16,5 százalékkal várhatnak alacsonyabb keresetet, mint a fiatal férfiak, csak az alapján, hogy jellemzően más szakokat tanulnak.

Minden projekt partner elkészített egy elemzést a saját országára, ezek eredményeit felhasználjuk egy összehasonlító elemzés keretében, amit később megismertetünk az érintettekkel a régióban.

Projekt részletek

A projektet a Visegrádi Alap finanszírozza a projektpartnerekkel benyújtott pályázatunk alapján.

Megrendelő

Visegrádi Alap

http://visegradfund.org/home/
Időtartam2016.07.01. - 2017.06.30.
Projektvezető Csillag Márton
Dokumentumok
tanulmány Lányok a magyar középfokú szakképzésben - Háttértanulmány