jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Integrált szociális segélyezési rendszer kialakításának megtérülését vizsgáló módszertan kidolgozása

A tanulmány célja egy módszertan kidolgozása, amellyel az integrált szociális segélyezési rendszer kialakításának és fenntartásának megtérülését lehet számszerűsíteni mind a 28 EU tagállam esetében. Az alapkérdés, hogy ha a segélyezettek integráltan férnek hozzá munkaügyi és szociális szolgáltatásokhoz (szemben azzal, ha a segélyezési rendszertől függetlenül működnek ezek a szolgáltatások), az mennyiben segíti elő a segélyezettek munkaerő-piaci integrációját.

Mind az egyes országok vizsgálatakor, mind az országok közti összehasonlításnál az aktív korú és szociális segélyben részesülő személyeket is magába foglaló „típus-háztartások” állnak kutatásunk fókuszában.

A projekt során a következő kutatási módszertanokat alkalmaztuk: indikátorok kidolgozása és mérése, költség-haszon ill. hatékonysági határelemzés a szegénységgel fenyegetett állampolgárok esetében a szociális juttatások és alapvető szolgáltatások igénybevételére, valamint a foglalkoztatásra nézve. A kutatás során elsősorban háztartási szintű adatokra, az EU Survey of Income and Living Conditions -re építve becsüljük meg a segélyek igénybevételét, és a munkába állás valószínűségét, illetve ezek befolyásoló tényezőit.

Projekt részletek

A tanulmányt az Ecorys Netherlands-el együtt, az Europai Unió Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága megbízásából készítjük. 

Megrendelő

Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

https://ec.europa.eu/info/departments/employment-social-affairs-and-inclusion_en
Időtartam2018.12.20. - 2020.12.20.
Projektvezető Csillag Márton