jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

A roma integrációval kapcsolatos társadalmi dilemmák és sztereotípiák

Az elmúlt húsz évben hiába nőtt szinte folyamatosan a nemzeti jövedelem, a szegények aránya inkább nőtt, mint csökkent. A szegénység azonban nem csak a pénztelenségről szól és nem is csak pénzkérdés a megoldása.

Szófelhő

Szófelhő Ki a szegény? Dezső szerint színvak szakpolitika Kriszta szerint Zöld Könyv létminimum munkaerőpaci programok szegregáció sajátos nevelési igény lemorzsolódás mediátor hátrányos helyzet Zsuzsa szerint mélyszegénység előítélet Béla szerint Komplex Instrukciós Program differenciált oktatás diszkrimimináció iskolaválasztás felzárkóztatás inkluzív pedagógia közfoglalkoztatás közmunka kiadások Ivett szerint

Egy mélyszegénységbe születő gyerek már a fogantatástól hátrányban van: valószínűbb, hogy kis súllyal születik és fogékonyabb lesz a betegségekre. Ha pedig beteg, vagy elmarad a fejlődésben, azt tanulatlan szülei és a túlterhelt védőnő kisebb eséllyel veszik észre és pénz/orvos híján gyakran nem kezeltetik. Anyja otthon van, ezért nem kerül bölcsődébe, és óvodába is csak akkor, amikor már muszáj, így későn és kevesebb ideig kap szakavatott fejlesztést. Amikor iskolába megy, a tanárok többségének nincs eszköztára, hogy a felzárkózásban segítse, és nagyon korán elkezdődik a mért képesség szerinti szelekció. A lassabban haladó gyerekek előbb kisegítő csoportba, majd külön iskolába kerülnek, ahol viszont ritkán kapnak érdemi fejlesztést.

Aki nyolcadikra nem olvas szépen és nem számol gyorsan, az végül szinte biztosan olyan szakiskolába kerül, ahol ezeket a készségeit már nem is fejlesztik tovább. Mire 17 éves lesz, kint találja magát egy olyan munkapiacon, ahol e készségek nélkül senkinek nem kell, és a felnőttoktatásban sem kap második esélyt, mert ott általában az érettségi az alapfeltétel.

A projekt célja a szegénységhez, a romákhoz és a társadalmi hátrányokhoz kapcsolódó tudásunk és tévhiteink megkérdőjelezése. Arra keresünk eszközöket, hogy hogyan lehet oldani a nem roma társadalom romákkal kapcsolatos félelmeit és előítéleteit. Az első lépésben összegyűjtöttük a leggyakoribb sztereotípiákat és tévhiteket. A második lépésben rendszerezzük a roma integrációhoz kapcsolódó tényeket és összefüggéseket, hogy a sztereotípiák helyett tisztább és pontosabb képet kapjunk. Végül a közvéleményt formáló szereplőkkel (például újságírókkal és tanárokkal)  együttműködve igyekszünk minél szélesebb körhöz eljuttatni ezt az árnyaltabb megközelítést. A projektben a MOME, a Roma Sajtóközpont, és a Romaversitas munkatársaival dolgozunk együtt.

A projekt keretében készült összes tényanyagot letöltheti Word formátumban itt, a projekthez kapcsolódó videoklipeket pedig az alábbi linkeken érheti el:

Projekt részletek
Megrendelő

Nyílt Társadalom Intézet Think Tank Fund

http://www.opensocietyfoundations.org
Időtartam2014.07.02. - 2016.04.30.
Projektvezető Reszkető Petra Edina
Dokumentumok
egyéb BIT1 Háttér Segélyek és megélhetés
egyéb BIT2 Háttér Iskolai integráció
egyéb BIT3 Háttér Mit gondolunk: ki és miért lesz szegény?
egyéb BIT4 Háttér A közfoglalkoztatás álmegoldás
egyéb BIT5 Háttér Az iskolai elkülönítés káros
egyéb BIT6 Háttér A szegénység mértékéről
egyéb BIT7 Háttér A szülőkről és az iskolaválasztásról
egyéb BIT8 Háttér Az iskolázatlanság társadalmi költségéről