jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Rokkantsági ellátásokhoz kapcsolódó kereseti korlátok munkapaci hatásai

A kutatási project keretében azt vizsgáljuk, hogy a rokkantsági ellátásokhoz kapcsolódó keresleti korlát hogyan befolyásolja a program igénybevételét és az  ellátásokba belépők munkakínálatát. A kereseti korlátok célja, hogy kiszűrje a jelentős megmaradt munkaképességű munkavállalókat. A kereseti korlátok azonban torzíthatják a kedvezményezettek munka-kínálatát, ugyanis arra késztetik őket, a jogosultság megtartása érdekében kevesebbet dolgozzanak. A projekt keretében egyrészt kidolgozunk egy modellt a kereseti korlátok szűrési és munkaerő-kínálati hatásai közötti átváltás megértéséhez. A hatásokat a 2011-ig érvényben lévő juttatás, a rendszeres szociális járadék 2008-as reformja alapján becsüljük meg. A becsléshez magas minőségű adminisztratív adatokat, a KRTK Adatbank Admin3 adatbázisát használjuk, amely tartalmazza a foglalkoztatási státuszra, a bérekre és az ellátások igénybevételére vonatkozó adatokat is.

A projekt Andrea Weberrel (CEU és IZA) és Daniel Prinzzel (Világbank és Harvard Egyetem) folytatott közös kutatás.

Projekt részletek

A projektet a Steven H. Sandell Grant finanszírozza. A díjat, amelyet a Boston College Center for Retirement Research szponzorál, a nyugdí és rokkantság témájáoz kapcsolódó akadémiai kutatásokra osztják. A programot az USA Társadalombiztosítási Igazgatóság (Social Security Administration) támogatja.

Megrendelő

Center for Retirement Research (Boston College) és az USA Társadalombiztosítási Igazgatóság (Social Security Administration)

https://crr.bc.edu/about-us/grant-programs/steven-h-sandell-grant-program-2/
Időtartam2022.08.01. - 2023.08.01.
Projektvezető Krekó Judit