jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Magyar önkormányzatok átláthatóságának javítása

A magyarországi városok átláthatósága 2015-re javult a 2013-as évhez képest a Magyar Önkormányzati Átláthatóság Index szerint, és ez a tendencia tükröződhet az állami tulajdonban lévő vállalkozások gyakorlatában is. Ugyanakkor bőven van tér további javulásra. Ez a projekt törekszik ennek elősegítésére egy komlex átláthatósági index létrehozásával, illetve a jó gyakorlatok önkormányzatok közötti megosztásának elősegítésével.

A Korrupciókutató Központ Budapesttel közösen elemeztük és osztályoztuk egy mintába bekerülő önkormányzatok és önkormányzati vállalatok közzétételi gyakorlatát. Az önkormányzatokkal kapcsolatos eredmények itt elérhetőek. Később részvételi együttműködést alakítottunk ki önkormányzati tisztségviselőkkel, és feltérképeztük az elérhető adatokat. A projekt adatok feltérképezése mellett átvilágítási módszereken, mélyinterjúkon és interaktív workshopokon alapult.  

A project célja, hogy bemutassa az átláthatósági és integritás-növelő eszközök önkormányzati szintű alaklmazásának társadalmi és gazdasági előnyeit.

Projekt részletek
Megrendelő

OSIFE

http://www.opensocietyfoundations.org
Időtartam2017.10.01. - 2019.02.28.
Projektvezető Reszkető Petra Edina
Dokumentumok
tanulmány Önkormányzati átláthatóság Magyarországon (angolul)
előadás Magyar önkormányzatok átláthatóságának javítása (angolul)
egyéb Önkormányzati vállalatok átláthatósága
összefoglaló Önkormányzati átláthatóság rangsor
összefoglaló Önkormányzati vállalatok átláthatósági rangsora