jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Munkapiaci szolgáltatások hátrányos helyzetű álláskeresőknek

Az állami foglalkoztatási szolgálatok jóval hatékonyabb segítséget tudnak nyújtani az álláskeresőknek, ha bővítik az online szolgáltatásaikat. A latin-amerikai országok adottságai megkönnyítik a digitalizáció kihasználását, mivel az interenet-penetráció viszonylag magas, számos országban meg is haladja az európai átlagot. Pillanatnyilag a térség foglalkoztatási szolgálainak csak mintegy kétharmada használja az internetet házon belüli és ügyfeleknek szóló szolgáltatások nyújtására, és az elérhető szolgáltatások köre országonként  nagyon változó. Néhány latin-amerikai államnak már van egységes, országos honlapja ami részletes információkat nyújt az elérhető állásokról és a munkaügyi szolgáltatásokról, de sok országban még alig indult el az on-line szolgáltatások fejlesztése.

A digitalizáció főleg olyan esetekben hatékony, amikben konkrét információk közvetítése a cél és nincs szükség az álláskereső és az ügyintéző egyidejű jelenlétére, mint például önéletrajz készítés vagy álláshirdetések böngészése esetén. A digitalizáció sok időt spórolhat a foglalkoztatási szolgálatoknak, és az álláskeresőknek is. Emellett az utazási költségeket is csökkenti, amelyek a falvakban élők számára különösen nagyok lehetnek. A digitalizáció a szolgáltatások hatékonyságát is javíthatja, hiszen a szolgálatok és az álláskeresők is több és jobb minőségű információ birtokában tudnak döntéseket hozni.

Az Economix Consultinggal együttműködve a Budapest Intézet elemzést készített az Amerika-közi Fejlesztési Banknak a hátrányos helyzetű álláskeresőknek szóló programokról. Az elemzés elsősorban az állami foglalkoztatási szolgálatok által kínált szolgáltatásokra és intézkedésekre fókuszált. A jó gyakorlatokat a latin-amerikai adottságoknak megfelelően választottuk ki. Abból indultunk ki, hogy a munkába állás legfontosabb akadálya Latin-Amerikában az alapvető képzettség és a szakképzettség hiánya, a rossz munkakeresési módszerek és az állami szolgálatokkal szembeni bizalmatlanság. Mivel a legtöbb latin-amerikai foglalkoztatási szolgálat alacsony kapacitással működik, elsősorban olyan megoldásokra koncentráltunk, amik nem igényelnek nagy befektetést az ügyintézői létszám bővítésébe vagy az adatkezelési infrastruktúra fejlesztésébe. Ilyenek például az on-line szolgáltatások kiterjesztésében rejlő lehetőségek és a non-profit szervezetekkel való együttműködés, vagy a szolgáltatások célzásának javítása az ügyfelek szükségleteinek pontosabb feltárása révén.

Projekt részletek
Megrendelő

Inter-American Development Bank

http://www.iadb.org/
Időtartam2015.12.03. - 2016.08.15.
Projektvezető Scharle Ágota