jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Családi napközi hálózat működtetésének költség-haszon elemzése

A családi napközi (csana, újabb nevén családi bölcsőde) jó megoldást kínál sok család számára, akik férőhely hiányában nem tudják a hagyományos bölcsődéket és óvodákat igénybe venni. Ebben a projektben a hálózatban működő csanák hozamait és költségeit vetettük össze.

Az elemzés rámutat, hogy a hálózatban működő családi napközik átlagosan jelentősen hatékonyabbak, mint az egyéni formában finanszírozott intézmények. Városokban már rövid távon is, közép és hosszú távon pedig már minden településformában megtérülő beruházás hálózatban működtetni a csanákat. 

Javaslataink szerint a csanák finaszírozása úgy lenne hatékony, ha a költségek nagyobb részét a központi költségvetés állja, az önkormányzatok opcionálisan járulhatnak hozzá a költségekhez, a munkáltatók pedig átvállalhatnák a szülői hozzájárulást, és ezt költségként leírhatnák. A szülők hozzájárulása pedig - a gyerek korának függvényében - legfeljebb a gyes összege, és legalább a gyes összegének harmada lenne.

Projekt részletek

A Fehér Kereszt Baráti Kör Kiemelten Közhasznú Egyesület (FKE) megbízásából külső szakértőként működtünk közre a „Családi napközi hálózatok kompetenciáinak erősítése NCTA-2014-10772-C” pályázati projekt keretében

Megrendelő

FKE

http://www.feherkereszt.hu/egyesulet/
Időtartam2015.09.01. - 2015.11.30.
Projektvezető Scharle Ágota