jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Adó-adminisztratív költségek és kapcsolódó, üzleti attitűdök felmérése Magyarországon

A vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére irányuló kormányzati erőfeszítések részeként 2019-ben a Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy 2022-ig 20 kisebb adóformát szüntetne meg Magyarországon.

A következő reformlépések meghozatalához külön elemzésre van szükség, mivel minden adópolitikai reformot adatokon alapuló megközelítéssel kell megtervezni. Ennek az értékelési projektnek két fő összetevője van: egyrészt a Budapesti Intézet az Ernst & Young-gal együttműködve felméri a magyar vállalkozásokra kivetett adókhoz kapcsolódó bevallások költségeit (különös tekintettel az ÁFÁ-ra, a TAO-ra és a foglalkoztatással kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségekre). A standard költségmodell értékelése a magyar vállalkozások körében végzett reprezentatív felmérésén alapul. Másodszor, az Ernst & Young végzi az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesítményértékelését.

Ennek eredményeként a projekt elemzést és konkrét szakpolitikai ajánlásokat fog nyújtani az adóadminisztrációs eljárások optimalizálása céljából, illetve hozzájárul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kapacitásépítéséhez.

Projekt részletek

A Budapesti Intézet az Ernst and Young alvállalkozójaként végzi el az adókötelezettség költségeinek mérését az Európai Bizottság pályázatán nyert nagyobb projektjavaslat részeként.

Megrendelő

Ernst and Young, DG REFORM Structural Reform Support Service

https://www.ey.com/hu/en/home
Időtartam2019.09.01. - 2020.06.30.
Projektvezető Reszkető Petra Edina