jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

A traumatizált menekültek rehabilitációját segítő szolgáltatások fenntarthatóvá tételének megoldási lehetőségei Magyarországon

Azt vizsgáltuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre egy, a hazánkban menedékjog iránti kérelmet benyújtó, illetve nemzetközi védelemben részesített, származási országukban és/vagy a menekülés során kínzást és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetést vagy bánásmódot, illetve súlyos traumát elszenvedett emberek részére elérhető, komplex rehabilitációs szolgáltatásokat nyújtó intézmény kialakítására. továbbá áttekintettük, hogy milyen jogszabályi, intézményes és finanszírozási megoldások lennének kívánatosak a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.

A magyarországi helyzetkép bemutatásakor ugyanakkor elengedhetetlenné vált a menedékjoghoz való hozzáférés terén bevezetett drasztikus szigorítások általános áttekintése is. Annak végiggondolásával is megpróbálkoztunk, hogy hogyan épülne fel egy komplex rehabilitációs szolgáltatásokat nyújtó “ideális” traumaközpont.

A kutatás során igyekeztünk feldolgozni a szakirodalmat és 14 félig strukturált interjút készítettünk a menedékjog, a menekültügy, valamint a kínzástúlélők rehabilitációja terén munkálkodó hazai és nemzetközi szakértőkkel és szakemberekkel.

Projekt részletek
Megrendelő

Cordélia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért és a Magyar Helsinki Bizottság

http://www.cordelia.hu/index.php/hu/ http://www.helsinki.hu/
Időtartam2015.07.01. - 2015.12.10.
Projektvezető Váradi Balázs
Dokumentumok
tanulmány A kínzástúlélő és/vagy traumatizált menedékkérők fenntartható rehabilitációja