jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

Mitől válnak hatékonyabbá a fogyatékossággal élő inaktív emberek munkapiaci (re)integrációját támogató szakpolitikák?

Milyen tényezők befolyásolják a fogyatékossággal élő inaktív emberek munkába állási hajlandóságát és lehetőségeit? Hogyan tehetők hatékonyabbá az ő munkaerőpiaci (re)integrációjukat elősegítő jelenlegi szakpolitikák Európában?

A projekt során elsőként a meglévő szakirodalom áttekintésével, egyéni szintű mikroadatok (elsősorban az EU-SILC) elemzésével, illetve szakértői és stakeholder interjúk segítségével elemezzük a fogyatásossággal élő emberek munkapiaci aktivitásásának fő tényezőit és a munkavállalás előtt álló főbb akadályokat. Hat országgal (Ausztria, Finnország, Hollandia, Magyarország, Nagy-Britannia és Portugália) részletes esettanulmányban foglalkozunk.

A statisztikai elemzés mellett szakpolitikai elemzést is végzünk, melyben többek között megvizsgáljuk, hogy a rehabilitációs szervezetek által nyújtott szolgáltatások kínálata és elérhetősége mennyire felel meg a megváltozott munkaképességű emberek igényeinek, valamint az állami szociális intézmények és a civil rehabilitációs szolgáltatók közötti lehetséges együttműködési formákat is áttekintjük.

A projekt részeként szakpolitikai ajánlásokat is megfogalmazunk, melyek az új Európai Fogyatékosságügyi Stratégia hatékonyabb megvalósítását szolgálják.

Projekt részletek

A BI Fogyatékos Emberek Számára Szolgáltatást Nyújtó Szervezetek Európai Szövetsége (EASPD) által kiírt tenderen nyerte el a megbízást.

Megrendelő

A Fogyatékos Emberek Számára Szolgáltatást Nyújtó Szervezetek Európai Szövetsége

https://www.easpd.eu/
Időtartam2021.08.01. - 2022.02.28.
Projektvezető Scharle Ágota
Dokumentumok
összefoglaló Fogyatékossággal élő emberek munkaerő-piaci (re)integrációjának támogatása