jó kormányzásüzleti környezetoktatásfoglalkoztatásroma integrációadózásszociálpolitika

A roma civil társadalom kapacitásfejlesztése és segítése a nemzeti romaintegrációs stratégiák megvalósításának monitorozásában

A nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszere felhívta a tagállamokat, hogy építsenek ki erős monitoring mechanizmusokat és vonják be a civil társadalmat, beleértve a roma szervezeteket a stratégiák végrehajtásába és ellenőrzésébe. Ez magában foglalja különösen az "árnyékjelentések" elkészítését és terjesztését.

A monitoring a stratégiák helyi végrehajtására összpontosít a négy kulcsfontosságú témában (foglalkoztatás, oktatás, lakhatás és egészségügy) az anti-diszkrimináció és a nemek közötti egyenlőség területén, valamint tájékoztatást nyújt a civil társadalom bevonásának mértékéről, valamint az uniós alapok felhasználására és a romák integrálására irányuló intézkedések sikeréről általában a közoktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatáspolitika terén. Az árnyékjelentések célja, hogy becsatornázzák a terepen gyűjthető tudást a nemzeti és uniós szakpolitikai folyamatokba, és tükrüt tartsanak a hatalom gyakorlóinak, ami a kormányzati intézkedések valós társadalmi hatását illeti.

Projekt részletek

A Budapest Intézet szakértői a CEU vezette konzorciumban elsősorban a foglalkoztatáspolitikai és egészségpolitikai tudásukkal segítik a folyamatot.

Megrendelő

Európai Bizottság Igazságügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága

http://ec.europa.eu/justice/index_en.htm
Időtartam2017.05.12. - 2019.06.30.
Projektvezető Váradi Balázs
Dokumentumok
tanulmány Civil társadalmi jelentés a Nemzeti Roma Integráció Stratégiák megvalósulásáról (2018. évi összefoglaló jelentés) (angolul)
tanulmány Civil társadalmi jelentés a Nemzeti Roma Intergráció Stratégiák megvalósulásáról (2019. évi összefoglaló jelentés) (angolul)
tanulmány Civil társadalmi jelentés a Nemzeti Roma Integráció Stratégiák megvalósulásáról (2020. évi összefoglaló jelentés) (angolul)