Javíthatja-e a helyi szereplőkkel való szorosabb együttműködés az inaktív fiatalok elérését?

2022.06.03.

A foglalkoztatási tanácsadók és helyi szakértők számára szervezett műhelynapok növelhetik a motivációt és hasznos ötleteket adhatnak az inaktív fiatalok eléréséhez.

A fiatalok munkanélkülisége minden uniós országban problémát jelent, és számos tanulmány kimutatta, hogy azok, akik a pályájuk elején tartósan nem találnak munkát, később rosszabb elhelyezkedési esélyekre és alacsonyabb bérekre számíthatnak. Az EU Ifjúsági Garancia (IG) Programját azért indították el, hogy segítsen megoldani ezt a problémát - de csak akkor lehet igazán hatékony, ha eléri és ösztönözni tudja a leginkább rászoruló fiatalokat.

A helyi szakértőkkel való együttműködés pontosan ebben lehet egy hasznos eszköz és segítheti az állami foglalkoztatási szolgálatot (ÁFSZ) az inaktív (és hátrányos helyzetű) fiatalok elérésében.

Ez volt a fő témája annak az online műhelykonferenciának, amelyet 2022. június 2-án a Budapest Intézet azzal a céllal szervezett az IG Programot megvalósító megyei koordinátoroknak és járási szakembereknek, hogy egy 2020-ban végrehajtott pilot programunk eredményeiről tájékoztassuk őket. A kísérleti projekt keretében interaktív műhelynapokat szerveztünk Magyarország 30 járásában, ahol az ÁFSZ-tanácsadók és a helyi civilek megbeszélték az inaktív fiatalok sokféleségét és különféle stratégiákat dolgoztak ki az elérésükre. Mivel a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél kevesebb műhelynapot tudtunk megszervezni, illetve a járvány az ÁFSZ-ek működését is akadályozta, a műhelynapok hatását kvantitatív módszerrel nem tudtuk megmérni. Az utólagos kérdőívek alapján azonban arra lehet következtetni, hogy a műhelyek eredményesen hívták fel a figyelmet a fiatalok tájékoztatásának, valamint a helyi szereplők közötti szorosabb együttműködésnek a jelentőségére. Érdemes lehet további kísérleti projekteket folytatni annak tesztelésére, hogy az ilyen műhelytalálkozók hogyan építhetők be az ÁFSZ napi működésébe.

A műhelykonferencián Csillag Márton és Scharle Ágota, a BI vezető kutatói ismertették a kísérleti program koncepcióját és eredményeit, illetve a járási műhelynapokat szervező egyes trénerek is megosztották tapasztalataikat. Az esemény záró előadásában Temesszentandrási Judit, az EU Bizottság munkatársa a megerősített Ifjúsági Garancia Program új irányelveit foglalta össze.

A pilot és a műhelykonferencia is a Youth Employment PartnerSHIP (YEP) projekt keretében valósult meg. További részletek a honlapunkon találhatók.