Műhelybeszélgetés a felnőtt népesség alapkészségeiről

Típus

Workshop

Dátum2022.12.08.
Részletek

December 8-án a T-Tudokkal közösen tartottunk egy online műhelybeszélgetést az OECD PIAAC adatfelvételen, a NIVE megrendelésére készített tanulmányokról.

A felnőtt népesség készségeire vonatkozó eredményeket Lannert Judit mutatta be. Csillag Márton a BI kutatói által készített elemzés legfontosabb üzeneteit foglalta össze a készségek hatásáról a munkapiaci kimenetekre. A műhelybeszélgetést Scharle Ágota moderálta. A műhelyről részletes tudósításban számolt be a Qubit.

Az OECD PIAAC a felnőtt népesség készségeit méri fel, összehasonlítható módon a fejlett világ országaiban, Magyarország először 2017-2018-ban vett részt benne. Ez az adatfelvétel az elvégzett iskolai osztályok számánál jóval pontosabb és részletesebb képet ad a népesség tényleges képességeiről.

Eredeményeink szerint 2018-ban nagyjából 90 ezer regisztrált munkanélküli szövegértése, számolási képessége és számítógépes környezetben mutatott problémamegoldó képességei annyira alacsony szinten voltak, hogy nem érték el a közmunkások készségszintjét sem. Közülük 35 ezren 35 év alattiak, azaz még 30 évük van a nyugdíjig. További eredményeinkről a 2021-ben megjelent tanulmányban, a projekt részleteiről itt tájékozódhat. Az esemény sajtóközleménye itt olvasható: http://www.budapestinstitute.eu/uploads/piaac_kozlemeny_20221207.pdf

Helyszín

online

Felelős Scharle Ágota Csillag Márton
Dokumentumok
A készségek hatása a munkapiaci kimenetekre (Csillag Márton előadása)