A mi pénzünk! Magyar költségvetés vizualizálása

Státusz

Lezárt

Kezdet2011.05.02.
Befejezés2011.12.30.
Részletek

Bár a kormányzati kiadások, az állami költségvetés naponta érintett téma, nem csak a politikai vitákban és a médiában, hanem a mindennapokban is,  a szavazó és adófizető polgárok többsége még sincs tisztában ezzel a kérdéssel. Ennek egyik fő oka talán az, hogy nincs egy olyan, nyilvánosan hozzáférhető adat­bázis, mely átfogóan tartalmazná a Magyar Állam költségvetési adatait.

A Budapest Intézet arra vállalkozott, hogy a  költségvetési kiadások hazánkban újszerű, vizuális bemutatásával adjon információt a hazai adóforintok felhasználásáról.

Projektünk célja, hogy egyszerűen, az érdeklődő laikus számára is befogadható módon bemutassa a Magyar Állam költségvetési kiadásait. Ennek érdekében hoztuk létre a www.amipenzunk.hu interaktív weboldalt, melyen a nyers adatok közzététele mellett elemzések, játékos segédanyagok és kis alkalmazások is segítik a tájékozódást.

A projekt elsődlegesen két csoportot céloz,  a középiskolás diákokat és tanáraikat, valamint a sajtót. Újságírók számára állítottunk össze néhány olyan elemzést, melyek hozzásegítenek az egyes kiadási tételek közti összefüggések, a költségvetés alakításával járó hazai és nemzetközi következmények megértéséhez, bemutatásához. Érdeklődő középiskolai diákok kíváncsiságát, illetve tanáraik munkáját kívánjuk a honlapon elérhető oktatási segéd­anyagokkal, a 2011. évi kiadásokat szemléltető poszterrel és kis alkalmazásokkal táplálni, illetve támogatni.

MegrendelőNyílt Társadalom Intézet
http://www.opensocietyfoundations.org
Felelős Reszkető Petra Edina