Milyen hatása lehet a 90 napos munkaszerzési-tapasztalatnak a résztvevők későbbi munkahelyi kilátásaira?

2021.09.07.

Hogyan hat e rövid bértámogatási program a kedvezményezettek további foglalkoztatási esélyeire és béreire? A Youth Employment PartnerSHIP projekt eredményeit a SEAM 2021 konferencián ismertettük.

A benne részt vevő fiatalok foglalkoztatását és jövedelmét tekintve a 90 napos munkatapasztalat-szerzés enyhe pozitív hatást mutatott a közmunkához képest. Ugyanakkor néhány új eredmény tovább árnyalja a képet. Először is, a résztvevőknek csak mintegy harmada maradt ugyanannál a cégnél alkalmazásban a program vége után három hónappal, míg egy másik harmad máshol helyezkedett el az elsődleges munkaerőpiacon. 

Másodszor, nem csak ez utóbbiaknak kellett bérük jelentős (átlagosan 10 százalékos) csökkenésével szembenézniük, de még az ugyanazon a munkahelyen maradtak is a bérnövekedés átmeneti megtorpanását tapasztalták a program lejárta után.

Csillag Márton, a BI vezető kutatója a 2021.09.02-03. között Nyitrán megrendezett Slovak Economic Association Meeting (SEAM) 2021 során tartott előadásában beszélt a támogatási program új tanulságairól.

A fiatalokat célzó programok, ezen belül is a 90 napos munkatapasztalat-szerzési program hatását vizsgáló kutatásunk eredményeit az idén több alkalommal is ismertettük külföldi szakmai fórumokon (pl.a  Czeh Evaluation Society által szervezett „Approach to People and Data” vagy a "Counterfactual Methods for Policy Impact Evaluation (COMPIE 2021)" konferenciákon).

A kutatás a Youth Employment PartnerSHIP nemzetközi projekt keretében zajlik, lengyel, magyar, olasz és spanyol kutatók részvételével.