A fiatalokat célzó munkaerő-piaci politikák hatékonysága Kelet-Közép-Európában

2022.05.16.

A közép- és kelet-európai országok hasonló aktív munkaerő-piaci eszközöket alkalmaznak a fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében, és hasonló problémákkal küzdenek az eszközök hatékonyságának javításában.

Közép- és Kelet-Európában az aktív munkaerő-piaci programokat működtető állami foglalkoztatási szolgálatok gyakran abban érdekeltek, hogy a rövid távú hatásokra és az uniós források maximális lehívására összpontosítsanak. Ez egyrészt csökkenti motivációjukat a kiszolgáltatott fiatalok elérésére, másrészt gyakran a programban résztvevők „lefölözéséhez” vezet, azaz az állami foglalkoztatási szolgálatok inkább a jobb foglalkoztatási kilátásokkal rendelkezőket választják be, mint azokat, akik a legtöbbet profitálnák a programból.

Többek között ezek voltak a Budapest Intézet által 2022. május 12-13.-án a Közép-európai Egyetemen (CEU) megrendezett műhelytalálkozó tanulságai. Az esemény célja az volt, hogy fórumot teremtsen az elemzők és a szakpolitika-orientált tudományos kutatók számára, hogy megvitassák a fiatalokat célzó munkaerő-piaci programok hatására vonatkozó legfrissebb kutatási eredményeket. A vita egyrészt a szakpolitikai tervezésre (mi működik jól, miért és milyen intézményi környezetben), másrészt az adatokra és a módszertanra összpontosított, különös tekintettel az adminisztratív adatok lehetséges felhasználására tényellentétes módszeren alapuló hatásvizsgálatokhoz. Az előadások és az azt követő viták számos olyan felismerést hoztak, amelyek hozzájárulhatnak az aktív munkaerő-piaci programok hatékonyságának javításához.

A műhelytalálkozó további részleteit és a szakpolitikai tanulságok összefoglalóját itt találják.

A főelőadók között volt Jochen Kluve (a KfW Fejlesztési Bank értékelési vezetője és a Humboldt-Universität zu Berlin közgazdászprofesszora), Sarah Kups (az OECD Foglalkoztatási, Munkaügyi és Szociális Ügyek Igazgatóságának közgazdásza) és Anne Lauringson (az OECD ugyanezen igazgatóságának munkaerő-piaci közgazdásza). A résztvevők tíz országból (Bg, BiH, Cz, Cr, Cr, De, Ee, Hu, Pl, Sk és Si) érkeztek, akadémiai intézmények és szakpolitikai elemzéssel foglalkozó állami és magánszervezetek szakembereiként.

A műhelytalálkozó a Youth Employment PartnerSHIP projekt keretében, az EGT Ifjúsági Foglalkoztatási Alap és a Norvég Alap társfinanszírozásával valósult meg.