Milyen tanulságai lehetnek a fiatalokat célzó munkaerőpiaci programok hatásvizsgálatának?

2021.06.25.

Krekó Judit két nemzetközi konferencián beszélt  a fiatalokat segítő munkaerőpiaci programok értékelésének tanulságairól. 

A Czech Evaluation Society (ČES) által 2021. június 8-10. között megrendezett "Approach to People and Data" online konferencián tartott előadásában Krekó Judit, a BI vezető kutatója arról beszélt, hogy a fiataloknak szánt munkaerőpiaci programok hatásvizsgálata során milyen kérdések merülnek fel a megfelelő becslési eljárás kiválasztásával és a vizsgálathoz használt adminisztratív adatokkal kapcsolatban. A hatásvizsgálok főbb módszertani és gyakorlati kérdéseinek bemutatásához a Youth Employment PartnerSHIP (YEP) nemzetközi projekt keretében zajló kutatások eredményeit, valamint a négy ország tapasztalataira támaszkodó  módszertani útmutatónkat és tanulmányunkat vette alapul.

A 2021. június 23-25. között megrendezett "Counterfactual Methods for Policy Impact Evaluation 2021" (COMPIE 2021) online konferencián tartott, “Beindítja-e a munkakereső fiatalok karrierjét a 90 napos munkatapasztalat-szerzési  program?” című  előadásában Krekó Judit az említett program hatásvizsgálatának eredményeit mutatta be. Többek között kiemelte, hogy míg ez a támogatási eszköz javíthatja az állásnélküli fiatalok elhelyezkedési esélyeit a közfoglalkoztatási programokhoz képest, addig a támogatásra jogosult regisztrált álláskeresők közül az alacsonyabb iskolai végzettséggel és kedvezőtlenebb munkapiaci történettel rendelkezők csak kisebb eséllyel kerülnek be a programba. Becslési eredményeink ugyanakkor azt mutatják, hogy az alapfokú iskolai végzettségű álláskeresők elhelyezkedési esélyeit a munkatapasztalat-szerzési támogatás legalább olyan mértékben javítja, mint a legalább középfokú végzettséggel rendelkező fiatalokét, ezért nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni a hátrányosabb helyzetű fiatalok bevonására.

Az aktív munkaerőpiaci eszközök hatékonyságát Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban vizsgáló YEP projektet az EGT és a Norvég Alap fiatalok munkavállalását támogató programja finanszírozza.