A kisgyermekes anyák igényeire szabott eszközökkel javítható az Ifjúsági Garancia Program hatékonysága

2022.06.13.

Az inaktív fiatalok között sok a kisgyermekes anya, akik talán még nem tudnak azonnal munkába állni, de a rájuk szabott munkaerő-piaci programok (és a minőségi szolgáltatást nyújtó bölcsődékhez való hozzáférés) hosszú távon javíthatják későbbi munkapiaci esélyeiket.

A nők esetében a gyerekvállalás miatti tartós távollét hosszú távon, úgynevezett „sebhelyhatással” jár: nehezebben térnek vissza a munkapiacra, illetve későbbi karrierre és bérekre vonatkozó kilátásaik is romlanak. Az Ifjúsági Garancia (IG) program hozzájárulhat ennek enyhítéséhez.

Ez volt az egyik tanulság, amely a Youth Employment PartnerSHIP kutatási projekt zárókonferenciáján hangzott el 2022. június 8-án Brüsszelben. A konferenciát a lengyel IBS szervezte azzal a fő céllal, hogy megossza a projekt kutatási eredményeit a fiatalok munkaerő-piaci programjainak hatásáról, és megvitassa az ebből következő szakpolitikai lépéseket a nemzeti és uniós szintű érdekeltekkel. A BI kutatói két előadásban ismertették a projekt eredményeit.

Csillag Márton vezető kutató "Az ifjúsági foglalkoztatási politikák hatékonyságának növelése" című előadásában összefoglalta a nem tanuló, nem dolgozó fiatalok összetételére vonatkozó megállapításokat, és bemutatta a projekt keretében a fiataloknak szánt aktív munkaerő-piaci programok tényellentétes hatásvizsgálatainak eredményeit.

Krekó Judit vezető kutató „Eltérő foglalkoztatási politikára van-e szükségük a fiatal férfiaknak és nőknek?” című előadásában az ifjúsági foglalkoztatási politikák nőket érintő vonatkozásait ismertette a projektben készült hatásvizsgálatok eredményei alapján. Kiemelte, hogy az IG Program támogatási lehetőségeit érdemes jobban a kisgyermekes anyák szükségleteire hangolni és további szakpolitikai intézkedésekkel (pl. a gyermek- és idősgondozási kapacitások bővítésével, rugalmas foglalkoztatási formák ösztönzésével) is kiegészíteni, annak érdekében, hogy a nők a gondozási feladataik miatt kevésbé legyenek sérülékenyek a munkapiacon.

A zárókonferencia teljes programja itt található.

A projektről további részletek itt olvashatók.