Az állami foglalkoztatási szolgálatok innovatív gyakorlatai a tartós munkanélküliek munkaerő-piaci beillesztése érdekében

2022.02.09.

Az EU Tanácsának ajánlásával összhangban, a foglalkoztatási szolgálatok Európa-szerte a hátrányos helyzetű álláskeresők munkapiaci (re)integrációját tartják egyik legfőbb feladatuknak. De melyik tagállamban milyen módon teszik is ezt?

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Európai Hálózata által szervezett tematikus műhelytalálkozó-sorozat soron következő online eseményére - a korábbiakhoz hasonlóan - Csillag Márton, a BI vezető kutatójának szakmai támogatásával került sor 2021. szeptember 28-29-én.

E legutóbbi műhelytalálkozó célja az volt, hogy a különböző tagállamok foglalkoztatási szolgálatainak munkatársai megvitassák egymással a kifejezetten a tartós munkanélküliek támogatása érdekében bevezetett innovatív gyakorlatok eredményeit.

Szlovéniában például az arra rászoruló hátrányos helyzetű álláskeresők elsőként egy (a leendő munkáltatójuk által biztosított) mentor segítségével mintegy hat hónapon keresztül szakmai fejlesztésben és mentálhigiénés szolgáltatásban részesülnek, és csak ezután kerül sor magára a munkavégzés elkezdésére. A szlovén foglalkoztatási szolgálat tervei szerint az eddig kiszervezett mentálhigiénés tanácsadást a jövőben erre szakosodott saját munkatársaik látják majd el. Ennek célja, hogy sűrűbb találkozásokat biztosíthassanak az ügyintézők és az álláskeresők között, ezzel is javítva ez utóbbiak elhelyezkedési esélyeit.

Csillag Márton az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Európai Hálózatának készített tematikus elemzésében az esemény során elhangzott számos más innovatív megoldást és jó gyakorlatot is ismerteti, és részletesen kitér a munkaügyi kirendeltségek által a tartós munkanélküliek támogatása terén megtapasztalt nehézségekre is.

A projektről itt olvashat bővebben.