A koronavírus-járvány még égetőbbé teszi, hogy az állami foglalkoztatási szolgálatok hatékony átképzést nyújtsanak

2021.01.28.

A koronavírus-járvány felgyorsíthatja az automatizálás térnyerését, ez pedig bizonyos veszélyeztetett munkakörök még korábbi megszűnését, vagy átalakulását eredményezheti. Milyen innovatív átképzési megoldásokat alkalmazhatnak az állami foglalkoztatási szolgálatok ebben a helyzetben a munkanélküliség megelőzése érdekében?

Az állami foglakoztatási szolgálatok (ÁFSZ) számára a járvány még hatékonyabb és gyorsabb beavatkozást tesz szükségessé, és szorosabb együttműködést igényel részükről a munkaadókkal és más állami intézményekkel.

Ennek megfelelően Európa-szerte hozzá is kezdtek a munkavállalók részére biztosított képzések és szolgáltatások felülvizsgálásához. Például IT cégek társadalmi szerepvállalására építve, jelenleg több ÁFSZ is kínál digitális (alap)kompetenciákat fejlesztő (online) kurzusokat ügyfelei számára, és a rászorulóknak digitális eszközökhöz biztosítanak ingyenes hozzáférést.

Csillag Márton, a BI kutatója az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Európai Hálózatának (Network of European Public Employment Services) készített tematikus elemzésében a munkavállalókat célzó továbbképzési programok és szolgáltatások aktuális helyzetét, illetve az ÁFSZ-ek ezek biztosításában betöltött szerepét vizsgálja. Emellett a nemzetközileg ígéretesnek tartott jó gyakorlatokról, innovatív megoldásokról, szakpolitikai kérdésekről és tudományos kutatásokról is áttekintést nyújt.

Az elemzés a 2020. október 23-24-én ugyancsak a BI szakmai támogatásával megrendezett „Továbbképzés, átképzés és a munkanélküliség megelőzése válság idején” című tematikus műhelytalálkozó során felmerült számos kérdést és problémát is megemlíti.

A projektről itt olvashat bővebben.