Milyen innovatív megoldásokkal tudná jobban elérni a fiatalokat a foglalkoztatási szolgálat?

2021.10.26.

 A helyi civilekkel való együttműködés nemcsak abban segít, hogy elérjék a hátrányos helyzetű fiatalokat: mentorálással vagy a munkáltatók érzékenyítésével is támogathatják a fiatalok munkába állását.

Minderről a Regionális Civil Központ (ReCIK) Alapítvány által 2021. október 21-én, Miskolcon szervezett I. Innovációs Társadalmi Fórumon beszélt Scharle Ágota, a BI vezető kutatója.

Az első alkalommal megrendezett esemény fő célja az volt, hogy a térségben működő vállalkozások, civilek és állami intézmények olyan alternatív megoldásokkal és lehetőségekkel ismerkedjenek meg, melyek segíthetik a munkaerőhiány enyhítését. A fórum arra is lehetőséget adott, hogy a munkaügyi központok, a terepen dolgozó helyi civil szervezetek és a potenciális munkáltatók képviselői kicserélhessék egymás között tapasztalataikat, illetve megismerhessék azokat a pontokat, ahol tevékenységük összekapcsolódhat és kiegészítheti egymást.

A fórumon többek között Dr. Menyhárt Szabolcs, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője, Pető Ágnes, Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programjának vezetője és Szendrák Dóra, a Regionális Civil Központ Alapítvány vezetője, az esemény főszervezője szólaltak fel.

Scharle Ágota a pályakezdő fiatalok munkapiaci beilleszkedését elősegítő hazai és nemzetközi innovatív megoldásokról beszélt előadásában. A Youth Employment PartnerSHIP nemzetközi projekt keretében zajló kutatásaink eredményei alapján beszámolt arról, hogy a 90 napos munkatapasztalat-szerzési program például bizonyítottan növeli az állástalan fiatalok elhelyezkedési esélyét, de nem mindig éri el az igazán rászorulókat. Hangsúlyozta annak a jelentőségét is, hogy a foglalkoztatási szolgálatok a hátrányos helyzetű fiatalok hatékonyabb elérése érdekében szorosabban működjenek együtt az őket jobban ismerő és jobban megszólítani tudó helyi civil szervezetek és közösségek szakembereivel: családsegítő munkatárssal, kollégiumi nevelőtanárral, sportklub edzőjével, roma önkormányzat képviselőjével, stb. A civilek a fiataloknak nyújtott személyre szabott mentorálásban és a diszkrimináció csökkentését szolgáló munkáltatói érzékenyítésben is sokat tudnak segíteni.

Scharle Ágota részvételét az I. Innovációs Társadalmi Fórumon az EGT Alap és a Norvég Alap által finanszírozott Youth Employment PartnerSHIP nemzetközi projekt támogatta. A 2018 végén indult kutatási projekt egyik célja a Lengyelországban, Magyarországon, Olaszországban és Spanyolországban működő, fiatalokat célzó munkaerőpiaci programok hatékonyságának mérése.