Ha közelebb a szakrendelő, kisebb a kórházba kerülés esélye

2019.03.18.

Új járóbeteg szakrendelők nyitása növeli a rendeléseket igénybe vevők számát, ugyanakkor jelentősen csökkenti a hospitalizációt, főként a magas vérnyomással és cukorbetegséggel összefüggő betegségek esetén. 

2010 és 2012 között EU-s forrásokból új járóbeteg szakrendelőket létesítettek húsz elmaradott magyarországi kistérségben.  Ezt  a  „kvázi-kísérletet”  használtuk  ki  a  járó-és  fekvőbeteg-ellátás  közötti helyettesítés  mértékének  becslésére cikkünkben, mely most jelent meg az European Journal of Health Economics c.folyóiratban..

A 2008–2015 közötti, egyéni  szintű  paneladatokon becsült  fix  hatásokat is megengedő  Poisson-modelljeink  azt  mutatják,  hogy  a  járóbeteg-szakellátási megjelenések száma 19%-kal nőtt, a kórházi tartózkodások száma pedig 1,6%-kal csökkent a fejlesztések  hatására.Az ún  potenciálisan  elkerülhető betegségekből fakadó kórházi ápolás  (potentially  avoidable hospitalization,  PAH)  ennél is  nagyobb  mértékben,  5%-kal  csökkent. 

A hatások időbeli lefutása is érdekes: a PAH-hatások rögtön a fejlesztés utáni évben jelentkeztek, a nem potenciálisan elkerülhető kórházi tartózkodás viszont csak több éves késleltetés után kezdett csökkenni. 

Bár a finanszírozás összege és a valódi költségek nem mindig esnek egybe a magyar egészségügyben, nem érdektelen, hogy a több járóbetegellátás magasabb költségét részben meg lehet spórolni a kórházaknál: instrumentális változós becsléseink szerint a járóbeteg-szakellátási költségek egy forinttal való növekedése hatvan fillérrel  csökkenti  a  fekvőbeteg-kiadásokat.

Eredményeink arra utalnak, hogy (1) a járóbeteg-ellátás közelebb hozása a korábban nem kellőképpen ellátott lakossághoz valószínűleg érdemi egészségnyereséggel jár, (2) és jelentős helyettesítés figyelhető meg a járó-és fekvőbeteg-ellátás között.

A cikk a NKFIH-től elnyert alapkutatási támogatás (K-120545) segítségével, az ELTE-n és a Corvinuson kutató kollégákkal közösen végzett egészséggazdaságtani kutatás keretében készült.