“Youth Employment PartnerSHIP” meeting és workshop Budapesten

2019.05.24.

A Youth Employment PartnerSHIP nemzetközi projekt második találkozója és workshopja 2019. május 23-24. között került megrendezésre Budapesten. 

A projektvezető IBS (Lengyelország) és a projektpartnerek, az INAPP és a CCA (Olaszország), a FEDEA és az UPV/EHU (Spanyolország), valamint a Budapest Intézet (Magyarország) ismertették annak a kutatásnak a jelenlegi állását, amely a fiatal munkanélküliek támogatására hozott intézkedések hatékonyságát vizsgálja az európai munkaerőpiacokon.

A kétnapos meetingen többek között a NEET közös definícióját is megvitatták a résztvevők, és szó esett arról, hogy ennek vajon a hivatalos EU / Eurostat definíciónak kell-e megfelelnie, vagy inkább egyéb alternatívákat kell-e alkalmazni a projekt során. Ez utóbbi felvetés hasznosnak tűnhet, tekintve, hogy sokan a NEET-ek közül jelenleg nem szándékoznak dolgozni (ilyenek pl. a kisgyermekes anyák), és ennél fogva nehezen megcélozhatók a munkaügyi kirendeltségek által.

A résztvevő projektpartnerek megállapodtak abban, hogy 2019 június végére kidolgoznak egy közös koncepciót a NEET-ek összetételére és elérésére vonatkozóan, július végére pedig a magyar-, a lengyel- és a spanyolországi felméréseket illetően.

A Budapest Intézet részt vesz az EGT Alap és a Norvég Alap fiatalok munkavállalását támogató programja által finanszírozott “Youth Employment PartnerSHIP” projektben, melynek célja, hogy Spanyolországban, Magyarországon, Olaszországban és Lengyelországban futó, fiatalokat célzó munkaerőpiaci programok elemzésének segítségével adjon választ arra a kérdésre, hogy mennyire hatékony támogatást kapnak a fiatalok a munkaerőpiacon. A projektről bővebben itt olvashat.