Az anyagi ösztönzés segít, de nem elegendő! – interjú Krekó Judittal a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról

2021.02.15.

Anyagilag ugyan megérné, a munkáltatók mégis félnek a megváltozott munkaképességű dolgozók felé nyitni. Pedig évente közel másfél millió forintba is kerülhet egy cégnek a kötelező foglalkoztatási kvótából hiányzó dolgozó.

Az elmúlt évtizedekben világszerte erősödött a felismerés, hogy megfelelő támogatással a fogyatékkal vagy tartós egészségi problémával élők nagy részét be lehet vonni a munkaerőpiacra, és ez mindenkinek csak előnyére válik. Magyarország ugyanakkor még mindig nem teljesít túl jól ezen a téren az EU más tagországaihoz képest, az erős pénzügyi ösztönzők (különféle munkáltatói adókedvezmények, rehabilitációs hozzájárulás) ellenére sem. A munkaadók egy része tart a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásától, mások azt jelzik, hogy nem találnak a keresett munkakörökben dolgozni tudó jelöltet.

Krekó Judit, a BI vezető kutatója a HR Portálnak adott interjúban arról beszél, hogy megfelelő szakpolitikai intézkedésekkel sokat lehetne javítani a megváltozott munkaképességgel élő emberek foglalkoztatási esélyein. A személyre szabott rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésével az érintettek több segítséget kapnának a munkapiacra lépéshez, és a munkaadók is több támogatásra számíthatnának a megváltozott munkaképességű dolgozók befogadására.

Az interjú egy Krekó Judit és Scharle Ágota által közösen írt, a KRTK-KTI kiadásában megjelent Munkaerőpiaci Tükör 2019-ben szereplő tanulmány kapcsán készült. Az évkönyvsorozat 2019. évi kiadványa az egészség és a munkaerőpiac összefüggéseit vizsgálja, és a koronavírus-járvány első - 2020 tavaszi - hullámának munkapiaci hatásaira is kitér.

A kötet egy másik, ugyancsak Scharle Ágotával készített közös elemzése a megváltozott munkaképesség esetén igényelhető pénzbeli ellátások rendszerének 2008-as és 2012-es átalakításait mutatja be és értékeli. Váradi Balázs, a BI vezető kutatójának elemzése a koronavírus-járványra 2020 első félévében adott magyarországi közpolitikai reakciókat járja körül. 

A kötet online könyvbemutatóját itt lehet megtekinteni.

A témáról itt olvashat bővebben.