Milyen tanulságai vannak a Fejér megyei foglalkoztatásfejlesztésnek?

2021.11.28.

Milyen stratégiák mentén folyik a Fejér megyei foglalkoztatásbővítés, azon belül is a fiatalok munkapiaci beillesztése? Hamarabb találtak-e munkát a COVID-19 miatti lezárások idején az itteni fiatalok az ország más megyéiben élőkhöz képest?

A 2021. november 24-én a Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal és az Echo Innovációs Műhely által megrendezett zárókonferencián a TOP-5.1.1-15-FE1-2016-00001 számú Széchenyi 2020 Program keretében megvalósított munkaerő-piaci projekt eredményeit értékelték a szervezők.

A különféle területi foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési megállapodásokat eredményező projekt értékelésén túl ugyanakkor tágabb kitekintésre is alkalmat adott az esemény. Szó esett többek között a foglalkoztatáspolitika támogatási rendszerének 2021-2027-es periódust érintő változásairól, valamint a területi foglalkoztatási paktumok (mint EU-s gyakorlatok) hazai jogszabályi környezetbe ágyazásának kérdéseiről is.

A zárókonferencia céljai között szerepelt az is, hogy a fiatal munkanélkülieket célzó támogatási programok hatékonyságáról tájékoztasson. Munkácsy Balázs, a BI junior elemzője előadásában elsőnként a Youth Employment ParnerSHIP nemzetközi projekt keretében zajló kutatásunk, nevezetesen az Ifjúsági Garancia Program kínálatában szereplő 90 napos munkatapasztalat-szerzési program hatásvizsgálatának eredményeiről számolt be. Leírta a program előnyeit, nevezetesen a közmunkához képest bizonyítottan pozitív hatását, ugyanakkor kiemelte, hogy célzása még finomításra szorul, mivel a rosszabb munkapiaci esélyekkel rendelkező fiatalok kisebb számban vesznek részt benne.

Előadásának második részében arról volt szó, hogyan érintette a koronavírus-járvány a fiatalok munkaerőpiacát. A munkaügyi (NFSZ regiszter) adatokat vizsgálva megállapítható, hogy a COVID veszteseinek a 2019-2020 telén munkanélkülivé váló fiatalok tűnnek, hiszen az első hullám az ő kilépési esélyeiket érintette a leginkább.

Végezetül arra is kitért, hogy a pandémia hogyan érintette kifejezetten a Fejér megyei fiatalok munkapiaci esélyeit. Az adatok alapján kimutatta, hogy 2019-hez képest 55,4%-kal többen kerültek a munkanélküli regiszterbe 2020 március-áprilisában. A lezárások hasonlóan érintették a Fejér megyeieket, mint az ország többi pontján élőket, viszont a lezárások előtt és alatt belépők az országos átlagnál hamarabb hagyták el a regisztert.