Hogyan lehet segíteni a fiatalokat a vállalkozóvá válásban?

2022.10.11.

A fiatalok esetében különösen fontosak az összetett és személyre-szabott támogatások. A képzettség és a tapasztalat hiányából adódó hátrányokat enyhíthetik a képzések, azonban ezeket szükséges kiegészíteni figyelmes mentorálással és a puha készségek fejlesztésével.

2022. október 11-én az Organizatia Institutul Bucovina webinárt szervezett a ”Let’s NEET together!” sorozat keretében. Az online esemény célja a NEET-ek (foglalkoztatásban, oktatásban vagy képzésben részt nem vevő fiatalok) munkaerő-piaci integrációjának támogatására irányuló innovatív megközelítések megosztása volt, a 058 - SEPAL projekt (Supporting Employment Platform through Apprenticeship Learning – Platform a foglalkoztatás támogatására gyakornokságon keresztül) keretében.

Reszkető Petra Edina, a Budapest Intézet vezető kutatója vendégelőadást tartott a fiatalok vállalkozóvá válásának elősegítésére vonatkozó nemzetközi jó gyakorlatokról. A vállalkozás alapítás költségeit orvosolni tudják a tőketámogatások, azonban egyéni/családi megtakarítások hiányában érdemes lehet a kezdeti időszak anyagi nehézségeit átmeneti pénzügyi támogatással/ún. jóléti hidakkal is enyhíteni. Emellett fontos, hogy a formális képzést egészítse ki mentorálás és a puha készségek (pl. inter-perszonális kommunikáció, tárgyalási technikák, problémamegoldás, idő-menedzsment, csapatmunka) fejlesztése. Az előadás alatt vetített prezentáció itt található (angolul): http://www.budapestinstitute.eu/uploads/BI_Reszketo_BucovinaInst_20221011.pdf

A teljes webinár angol nyelven megtekinthető a következő Facebook-linken: https://fb.watch/g6589s5ti9/.

Workshop szórólap