Hogyan lehet megszüntetni a hajléktalanságot Közép- és Kelet-Európában?

2023.09.18.

A World Habitat 2023. szeptember 18-án nyitórendezvényt szervezett, hogy bemutassa a " A hajléktalanság felszámolása Közép- és Kelet-Európában: a lakhatás-vezérelt rendszerre való áttérés" című tanulmány eredményeit. A Budapest Intézet és a Városkutatás együttműködésében készült elemzésben a régió hajléktalansági válságát vizsgáljuk.

Váradi Balázs a Budapest Intézet és Teller Nóra a Városkutatás munkatársa a bemutatkozó rendezvényen ismertették a legfontosabb eredményeket. Az összehasonlító jelentés nemcsak a vizsgált négy ország (Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia) hajléktalanság ügyi helyzetével foglalkozik, hanem a különböző érdekelt feleknek, köztük a civil szervezeteknek, a helyi és országos politikai döntéshozóknak és a finanszírozóknak szóló ajánlásokat is tartalmaz.

A tanulmány egyik központi következtetése, hogy a hajléktalanság megszüntetésének leggyorsabb módja a hajléktalanság megelőzése. Következésképpen a hajléktalanság elleni küzdelemben a lakhatásalapú megközelítések kiterjesztésére irányuló hatékony stratégiák szerves részét képezi jól integrált megelőző szolgáltatások nyújtásában; az ilyen szolgáltatások akkor a leghatékonyabbak, ha a különböző ágazatok szorosan együttműködve nyújtják őket.

Közép- és Kelet-Európában régió hajléktalanellátó szolgálatai azonban gyakran elszigetelten működnek.

A tanulmány eredményeinek bemutatása mellett az eseményen négy gyakorlati szakember is beszámolt a témáról, egy-egy érintett országból. Ezek a szakértők megosztották tereptapasztalataikat a lakhatás-vezérelt megoldásokkal kapcsolatban. Az előadók a következők voltak:

Jana Milin Herceg és Helena Babić - Horvát Hajléktalanügyi Hálózat.

Ian Tilling - Casa Ioana

Alena Vachnová - Nadácia DEDO

Misetics Bálint - Fővárosi Önkormányzat

Az angol nyelvű összehasonlító jelentés, az összefoglalója, és négy, az egyes országokra koncentráló, specifikus ajánlásokat is tartalmazó  rövid szöveg (beleértve a Magyarországot érintő magyar nyelvű változatát is), letölthető itt: https://world-habitat.org/our-programmes/homelessness/ending-homelessness-in-central-and-eastern-europe/country-policy-briefings-ending-homelessness-in-central-and-eastern-europe/