Miért jó mindenkinek, ha az önkormányzatok szociális lakásügynökségeket működtetnek?

2021.12.03.

Nemcsak a kiadatlan lakások tulajdonosai és a piaci árakat megfizetni nem tudó bérlők járnak így jól. Az önkormányzatoknak is költséghatékony megoldás lakhatási támogatásaik kiegészítésére.

Miért jobb a lakásbérlést támogatni a tulajdonszerzéssel szemben? Tényleg tőkét lehet-e kovácsolni az önkormányzatba - mint a közjó előmozdítójába - vetett bizalomból? Min múlik, hogy sikeres lesz-e egy lakásügynökség? Miért éri meg a lakástulajdonosoknak? Mennyire kockázatos belevágni? Elsősorban a hajléktalanság enyhítésére való?

Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a 2021. december 1-én az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) és a BI által közösen szervezett kerekasztal-beszélgetés, ahol egy általunk nemrégiben kidolgozott kézikönyvet mutattunk be. Ez a számos stratégiai és praktikus tanácsot tartalmazó útmutató az önkormányzatokat segíti szociális lakásügynökségek létrehozásában és működtetésében.

A beszélgetés során a Budapest I. kerületében 2021-ben elindult Budavári Lakásügynökség eddigi tapasztalatairól is szó esett, az érdeklődők pedig közvetlenül a kerekasztal-résztvevőknek (Kovács Vera, az ULE társelnöke, V. Naszályi Márta, Budapest I. kerületének polgármestere, valamint Scharle Ágota és Váradi Balázs, a Budapest Intézet vezető kutatói) tehettek fel kérdéseket a témában.