Ha a táppénz összegét megvágják, kevesebben “íratják ki magukat”?

2016.12.20.

A táppénz összegének csökkentése rövid távon hatékonyan csökkenti a betegen töltött napok számát, azonban hogy ez hosszabb távon a munkavállalók egészségügyi állapotának romlásához vezet-e, nehéz megbecsülni. 

Csillag Márton, a Budapest Intézet vezető kutatója, a 2011-ben bevezetett drasztikus táppénz-plafon csökkentés hatását vizsgálta kutatásában. Eredményei szerint ha a táppénz összegét 10%-kal csökkentik, akkor a táppénzen töltött napok száma 8%-kal esik vissza a magas keresetű férfiak körében. Így a szabály-változás által érintett csoportnál a táppénzre költött összeg 40%-kal csökkent.

 Ez a hatás elsősorban az idősebb és rosszabb egészségügyi állapotú munkavállalók körében jelenik meg, ezért nem kizárt, hogy az „elmaradt” betegnapok tovább rontják ezen emberek egészségét. A hasonló szabály-módosításoknál a döntéshozóknak az ilyen, a hosszabb távon az államháztartási kiadásokat növelő tényezőket is figyelembe kell venniük, amelyek vizsgálatára további kutatásokra van szükség.

A szerző az OTKA által finanszírozott kutatásáról több hazai és nemzetközi konferencián számolt be, s a vele készült rövid interjú itt olvasható.