A Budapest Intézet visszautasítja a függetlenségét és szakmaiságát megkérdőjelező támadást

2021.06.21.

A Magyar Nemzet online június 16-án változtatás nélkül közzétette a “Tűzfalcsoport” blog június 8-i írását, amely kétségbe vonja a Budapest Intézet függetlenségét és szakmaiságát.

Intézetünk ideje nagy részében nemzetközi megrendelőknek dolgozik foglalkoztatáspolitikai, szociálpolitikai és más szakterületeken – üzleti bevételünk zöme is ebből származik; de ha adatokból kiinduló szakértelmünket közvetlenül is a hazai közjó szolgálatába tudjuk állítani oly módon, hogy – jóval kisebb anyagi haszonnal, önköltségen vagy akár veszteséggel – magyar NGO-k, önkormányzatok vagy, közvetve, a magyar állam felkérésére vagy támogatásával tudunk függetlenségünket nem megkérdőjelező keretek között szakpolitikai munkát végezni, azt mindig különös örömmel igyekszünk elfogadni.

A támadásnak az is tápot adhatott, hogy felelős intézményként olykor olyan ügyekben is megszólalunk, melyek működésünk tágabb kereteit érintik, pl. kiálltunk a célkeresztbe került CEU-s kutatótársaink mellett.

A névtelen cikkeket publikáló blog megkeresésünk nélkül készült szövegét nem kívánjuk tételesen kommentálni. Úgy véljük, minket nem az életrajzainkból kiragadott részletek, hanem elvégzett munkánk minősít. Ezért arra biztatjuk az idetévedt érdeklődőt, hogy a honlapunkon felsorolt projektek, az ott olvasható tanulmányok, cikkek, összefoglalók megtekintésével maga alkosson véleményt.

Krekó Judit, Reszkető Petra Edina, Scharle Ágota, Váradi Balázs 

a Budapest Intézet tulajdonosai