Komoly sajtóvisszhangot kapott a magyar adórendszer újraelosztási hatását vizsgáló tanulmányunk

2022.03.11.

Magyarországon sem adójóváírás, sem nulla kulcs nincs az egykulcsos szja-rendszerben, ami az alacsony jövedelműek adóterhét csökkentené. Ezen a családi adókedvezmény sem változtat érdemben, mert az elsősorban a gazdag sokgyerekeseknek kedvez.

A Krekó Judit, Erős Hanna, Greskovics Bori, Hajnal Áron, Lawson Adrienn és Scharle Ágota által írt tanulmány a könnyen elérhető magyar és nemzetközi adatok mellett az adózók egyéni szintű (anonimizált) adatait is felhasználva vizsgálta az adóteher eloszlását.

A magyar szja-rendszerből gyakorlatilag teljes mértékben hiányzik a progresszivitás: a gyermektelen adózók jövedelemtől függetlenül ugyanazzal a kulccsal adóznak, tehát a nagyon sokat és a nagyon keveset keresők fizetéséből ugyanakkora arányban von le az állam. Ez rajtunk kívül csak Bulgáriában és Romániában van így.

A családi adókedvezmények ezt nem módosítják érdemben, mivel az összes magyar adózó csak 23 százaléka érvényesít családi adókedvezményt, és a gyermekekkel kapcsolatos összes adó- és járulékkedvezmény nettó értéke az összevont jövedelem összesen két százalékát teszi ki.

A BI tanulmányról részletesen beszámolt a Qubit, a G7, a Jelen, a 444 (egy másik cikkük itt található), az Új Egyenlőség, a Szeged TV, a Telex, a HVG és a Tilos Rádió. Az eredményeink alapján a Magyar Narancsban és a Visegrad/Insighton megjelent két véleménycikk is, a Telepjáró pedig egy egész adást szentelt a témának.

A tanulmány további következtetései és teljes szövege itt található.