„A diverzitás a Te ügyed is!” – Egy workshop a befogadó munkahelyekért és az inkluzív vállalati kultúra megteremtéséért

2021.05.28.

Egy befogadó munkahelyen nem csak a légkör, hanem a termelékenység és versenyképesség is jobb lehet. A megváltozott munkaképességű emberek munkapiaci helyzetét nehezítő tényezők leküzdésével mindenki jól járna.

Ezek közé tartoznak a munkaadói és munkavállalói oldalon egyaránt meglévő félelmek és előítéletek, melyek gyakran egyszerű információhiányból fakadnak, és melyek legyőzésében a felek közötti nyílt párbeszéd látványos javulást eredményezhet. 

Ezért is nagy jelentőségű a 2021. május 27-én a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma, az Access4you és a Salva Vita Alapítvány által közösen megrendezett „A diverzitás a Te ügyed is!” című online workshop, melyen a témában jártas szakemberek az inkluzív vállalati kultúra megalapozásának és fenntartásának lehetőségeit, előnyeit és nehézségeit az erre nyitott cégek aktív közreműködésével járták körül.

A workshopon bemutatkoztak azok a szervezetek, akikhez tanácsért, személyre szabott támogatásért fordulhatnak a megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazni kívánó cégek, hiszen ez utóbbiaknak ehhez nagy eséllyel meglévő foglalkoztatási gyakorlataik átgondolására, fejlesztésére is szükségük lehet. Szó esett olyan cégek jó gyakorlatairól is, akik élen járnak a fogyatékkal és egészségkárosodással élő személyek foglalkoztatásában, illetve olyan emberek tapasztalatairól, akiknek megváltozott munkaképességgel sikerült elhelyezkedniük.  

Krekó Judit, a BI vezető kutatója az eseményen elhangzott előadásában többek között arról beszélt, hogy bár az EU más tagországaihoz képest magas magyarországi rehabilitációs hozzájárulás és a különböző adókedvezmények megléte erős pénzügyi ösztönzőt jelent a megváltozott munkaképességgel élő személyek foglalkoztatásában, az anyagi ösztönzés ugyanakkor nem elég: a munkaadók többsége továbbra is a rehabilitációs hozzájárulás kifizetését választja a megváltozott munkaképességű dolgozó alkalmazása helyett. A helyzet további javulásához szükség lenne a személyre szabottabb, komplex rehabilitációs szolgáltatások kapacitásának bővítésére, valamint stabilabb, bőkezűbb finanszírozására.

Az eseményről írt összefoglaló itt érhető el.