Diszkrimináció elméletek és diszkrimináció-ellenes szakpolitikák

2023.03.20.

A foglalkoztatási diszkrimináció kezelésére irányuló szakpolitikai intézkedések alkalmazhatósága nagymértékben függ a diszkriminatív gyakorlatok mögöttes motivációitól.

Márciusban jelent meg Hajnal Áron és Scharle Ágota "Kinek mi működik? Mit mondanak az elméletek a foglalkoztatási diszkrimináció elleni intézkedések hatásosságáról” című cikke az International Journal of Sociology and Social Policy folyóiratban (link itt; ingyen letölthető, angol nyelvű kézirat itt).

A cikk a diszkrimináció elméleteiről szóló szakirodalmat és a foglalkoztatási diszkrimináció visszaszorítását célzó szakpolitikai intézkedésekkel kapcsolatos kutatásokat igyekszik összekapcsolni. A szerzők öt elméletet (és öt kapcsolódó diszkrimináció típust), illetve nyolc potenciális szakpolitikai intézkedést azonosítanak, majd – diszkrimináció típusok mögöttes motivációi, illetve szakpolitikák ösztönző struktúrája alapján – megvizsgálják, hogy egyes intézkedések milyen diszkrimináció típusok, illetve érintett diszkriminált csoportok esetén alkalmazhatók.

A szerzők megállapítják, hogy az intézkedések potenciális hatékonysága nagymértékben függ a diszkrimináció típusától és a célcsoporttól is. Néhány általánosan használt eszköz, például a bértámogatások valószínűleg több célcsoport esetében szerény hatást fejtenek ki, míg a munkáltatói tanácsadás sok esetben hatékonyabb és olcsóbb alternatíva lehet. A kvóták hatékonyak lehetnek a legtöbb diszkrimináció-típus ellen, de optimális mértéküket a gyakorlatban nehéz megállapítani, és nem szándékolt hatásokkal is járhatnak.

Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy mennyire fontos a diszkrimináció mögött meghúzódó okok azonosítása a diszkriminációellenes intézkedések kialakítása során.