Beindítja-e a munkakereső fiatalok karrierjét a 90 napos bértámogatási program?

2020.09.25.

Két neves munkaügyi konferencián is szó esett a Budapest Intézet „Youth Employment PartnerSHIP” nemzetközi projekt keretében folytatott kutatásáról.

A COVID-19 járvánnyal világszerte megnőtt a munkaerőpiac és a foglalkoztatáspolitika aktuális helyzetét megvitató konferenciák jelentősége, és még inkább a szakemberek érdeklődésének fókuszába kerültek a fiatalok munkavállalását támogató programok.

Az idén nagyjából egy időben megrendezett 3rd IZA / World Bank / NJD / UNU-WIDER 2020 Jobs and Development Conference (2020. szeptember 1-4.) és a német IAB (Institute for Employment Research) által szervezett Labour Market Transitions: Challenges for Public Policies and Research című konferencia (2020. szeptember 7-9.) is nagy hangsúlyt fektetett a vitafórumok kialakítása során a fiatalok foglalkoztatását érintő nehézségek és az ezekre válaszképpen kidolgozott szakpolitikai ajánlások bemutatására.

A Jobs and Development konferencia egyik idei szervezője az a lengyel Institute for Structural Research (IBS) kutatóintézet volt, amely az EGT Alap és a Norvég Alap fiatalok foglalkoztatását támogató programja által finanszírozott “Youth Employment PartnerSHIP” projekt konzorciumvezetője is egyben. Ebben a nemzetközi kutatásban a Budapest Intézet munkatársai többek között a fiatalokat érintő munkaerőpiaci programok hatásának értékelését végzik, lengyel, olasz és spanyol kutatópartnereikhez hasonlóan. A konferencián az IBS, a BI és az olasz Collegio Carlo Alberto vezető kutatói is az előadók között voltak, és bemutatták eddigi projekteredményeiket.

A BI részéről mindkét konferencián Krekó Judit vezető kutató értékelte az Ifjúsági Garancia Program (IG) részeként alkalmazott 90 napos bértámogatási program hatékonyságára vonatkozó kutatás előzetes eredményeit. “Beindítja-e a munkakereső fiatalok karrierjét a 90 napos bértámogatási program?” című prezentációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a támogatási eszköz lényegesen - az előzetes eredmények szerint akár 6-8 százalékponttal is - javíthatja az állásnélküli fiatalok program utáni elhelyezkedési esélyeit a közfoglalkoztatási programokhoz képest. A munkaerőpiaci képzésekhez viszonyítva ellenben nem mutatható ki érdemi különbség. Az IG programjára jogosult regisztrált álláskeresők közül elsősorban a jobb munkapiaci esélyekkel jellemezhető, magasabb képzettségű fiatalok részesülnek az IG eszközeiben, ugyanakkor az alacsonyabb iskolai végzettséggel és kedvezőtlenebb munkapiaci történettel rendelkezők kisebb eséllyel kerülnek a programokba.