“Hack the City” – költségvetési vizualizációs hackathon a Városházán

2022.02.28.

A fővárosi költségvetés szélesebb körben való megismertetése is hozzájárulhat az állampolgárok közéleti aktivitásának erősítéséhez. De hogyan jeleníthető meg közérthetően, hogy mit, hogyan és mennyiért működtet adónkból az állam és az önkormányzat? 

A Budapest Városháza és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány „A számok beszélnek, Te érted? – Hack the City” címmel 2022. február 25-27. között megrendezett költségvetési vizualizációs hackathonja arra teremtett lehetőséget, hogy fiatalok a széles közvélemény számára könnyen értelmezhető és hozzáférhető, ugyanakkor kreatív és látványos módon ábrázolják a fővárosi költségvetés számait.

A versenyző csapatoknak, akik fejlesztőkből, informatikusokból, kreatív szakmák képviselőiből, közgazdászokból és szociológusokból álltak össze, nem volt könnyű dolga, hiszen nemcsak magát a költségvetési logikát, de a kiadások és bevételek szerkezetét, időbeli alakulását is át kellett látniuk, hogy aztán végül mindezek szemléletes ábrázolását is kitalálják.

 

 

A beadott pályázatokról döntő szakmai zsűri egyik tagja Reszkető Petra Edina, a BI vezető kutatója volt, aki többek között egy korábbi, „A mi pénzünk” elnevezésű projektünk és a hozzá kapcsolódó weboldal létrehozásának tapasztalatai okán kapott felkérést a pályamunkák elbírálására. A győztes csapatok fejlesztéseit a Városháza tervek szerint tovább gondolja és hasznosítja.

A hackathonról szóló videó itt található.