Hogy nyithatnak a cégek a fiatal roma munkavállalók felé? – interjú Scharle Ágotával a HR Portálon

2020.12.17.

A pályakezdők körében 10-15% a romák aránya, de a toborzás mai formái még az iskolázottabb romák számára is megnehezíthetik a jelentkezést. Ez egyszerre probléma és lehetőség, amivel minden HR szakembernek érdemes foglalkoznia.

A válság nyomán csökkent a munkaerőkereslet, enyhült a hiány, és így lankadt az érdeklődés a nehezebben elérhető és megtartható munkavállalói csoportok iránt. A roma fiatalokra azonban ebben a helyzetben is érdemes odafigyelni, különösen a kékgalléros szektorban. A pályakezdő évjáratokban 10-15 százalékra tehető a romák aránya - ez az országos átlagra vonatkozó becslés, például Borsod megyében valószínűleg jóval magasabb, 20-30 százalék is lehet ez az arány. Ugyanakkor, bár az utóbbi években lassult az iskolázottság javulása, a roma fiatalok között is egyre többen végeznek szakiskolát, és szereznek érettségit. 

Egy tavaly készült felmérés szerint a felnőtt magyar népesség több, mint harmada kifejezetten előítéletes a romákkal szemben, és alig 6% utasítja el egyértelműen a romákkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat. Más kutatások szerint a kevésbé iskolázott emberek körében gyakoribb az előítéletes gondolkodás. Ez azt jelenti, hogy a kékgalléros szektorban - ahol egyébként nagyobb eséllyel tudnának elhelyezkedni a romák - nagyobb a kockázat, hogy a felvételi folyamat vagy a betanulás során a munkatársak vagy a középvezetők negatív előítéletei megakasztják, hátráltatják a roma dolgozók beilleszkedésének folyamatát. 

Scharle Ágota, vezető kutató a HR Portálnak adott interjúban arról beszél, hogyan nyithatnak a cégek a roma munkavállalók felé, milyen akadályokkal kell megküzdeniük a HR-eseknek, és miért éri meg mégis fejleszteni a befogadó munkahelyi gyakorlatokat. 

Az interjú a BI által koordinált Hopes for Low projekt tapasztalatain alapul. E projekt során többek között az egyéni mentorálást és a munkáltató érzékenyítését kombináló módszert teszteltük a Bagázs Közhasznú Egyesülettel együttműködésben. 

A Hopes for Low projektet az Európai Unió Jogok, Esélyegyenlőség és Állampolgárság Programja (2014-2020) finanszírozta.