Mi győzheti meg a munkáltatót, hogy érdemes az iskolázatlan roma fiatalok felé nyitnia?

2021.02.01.

Megfelelő felkészítés és támogatás nélkül, a munkáltatók félnek a hátrányos helyzetű roma fiatalok felé nyitni. A Hopes for Low projekt egy olyan módszert dolgozott ki, ahol a személyre szabott mentorálást egy munkáltatóknak nyújtott támogatás egészíti ki, ezzel is segítve az iskolázatlan roma fiatalok álláskeresését és állásuk megtartását.

A képzetlen roma fiatalok álláskeresését több akadály is nehezíti: leggyakrabban az alapkészségek hiánya és hogy nincs, vagy csak kevés a munkatapasztalatuk. Általában kicsi az önbizalmuk és teljesen járatlanok a munkakeresésben. A roma közösségeket segítő helyi civil szervezetek inkább az alapszükségletek biztosításában és magában az álláskeresésben tudnak segíteni nekik, de ritkán van kapacitásuk rá, vagy tapasztalatuk abban, hogy a munkáltatókat is felkészítsék. Pedig e nélkül, a cégek legtöbbször nem mernek hátrányos helyzetű roma fiatalt alkalmazni. Sokszor már egyes toborzási gyakorlatok is akaratlanul megnehezítik az iskolázatlan roma fiatalok álláskeresését, ilyen például az álláshirdetések hivatalos nyelvezete, a folyamatot elhúzó kötelező orvosi vizsgálatok vagy a kizárólag online csatornákon zajló pályáztatás.

A Budapest Intézet által koordinált Hopes for Low projektet az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága finanszírozta. Projektpartnereinkkel közösen befogadó munkahelyi gyakorlatokat támogató szolgáltatásokat fejlesztettünk, ezzel elősegítve az iskolázatlan roma fiatalok munkaerőpiaci integrációját. A módszer tesztelését Magyarországon a Bagázs Közhasznú Egyesület, Szlovákiában pedig az EPIC végezte. Bár a koronavírus-járvány - főleg szlovák partnerünk esetében - számos fennakadást okozott a projekt lefolyásában, a módszer igen hatásosnak bizonyult.

A projektről további részletek itt találhatóak.

Dokumentumok:
Hopes for Low good practice short description (angolul)
Hopes for Low jógyakorlat-leírás