Hogyan segítsük a roma fiatalok munkába állását? – webinár egy jól működő mentorprogram tanulságairól

2020.11.10.

A roma fiatalok mind az oktatás terén, mind a munkaerőpiacon komoly hátrányokkal indulnak. A 15-24 éves korosztályban a nem dolgozó, nem tanuló fiatalok aránya a teljes népességben 11%, míg a romák között 38%.

A Bagázs Közhasznú Egyesülettel szervezett webinárunk (a felvétel itt érhető el) a telepen élő roma fiatalokat segítő program módszerét és tanulságait foglalja össze, elsősorban a témára nyitott civil szervezetek részére. 

Budapest Intézet által koordinált Hopes for Low projekt keretében partnereinkkel együtt iskolázatlan roma fiatalok foglalkoztatását segítő szolgáltatásokat, illetve képzési anyagokat fejlesztünk ki.

Kiket és hogyan céloz a BAGázs mentorprogramja? Mi a mentorkoordinátor, mi pedig a mentor feladata? Csak a munkakeresésben számíthat a mentorált a mentorra, vagy más típusú problémák megoldásában is? Mi hátráltatja a telepi roma fiatalok munkába állását? Miért van szükség a munkáltató érzékenyítésére? És főleg, hogyan győzhetők le a kölcsönös félelmek és a mindkét oldalon fennálló nehézségek?

A webináron Both Emőke, a BAGázs elnöke, Scharle Ágota, a BI vezető kutatója, Rózsás Hajnalka, a TESCO Magyarország retail recruitment menedzsere és Lakatos Heléna, egykori mentorált mutatják be a programot, amely a fiatalok mentorálását a munkáltatói kapcsolatok fejlesztésével, a roma fiatalok toborzásának és megtartásának támogatásával kombinálja.

A Hopes for Low projektet az Európai Unió Jogok, Esélyegyenlőség és Állampolgárság Programja (2014-2020) finanszírozta.