Járványkezelésben is tanulhatnának egymástól a V4 országok – online kerekasztal-beszélgetés

2021.01.21.

A visegrádi országokban sok szempontból hasonló volt a járvány gazdasági hatása, a szakpolitikai válaszokban viszont már voltak érdekes különbségek, melyek a magyar döntéshozók számára is tanulságosak lehetnek. A válság mind a négy országban lehetőségeket is teremtett, és megkerülhetetlenné tette bizonyos régóta halogatott reformok bevezetését.  

Az EURACTIV és a Political Capital által szervezett "Winners and losers of the pandemic - the Visegrad outlook" című online beszélgetés a koronavírus-járvány hatását és tanulságait a gazdaság, az oktatás, az egészségügy és a digitalizáció oldaláról is igyekezett körüljárni.

A négy ország egy-egy szakértőjét megszólaltató kerekasztal-beszélgetés a kormányzati válaszok független értékelésére is lehetőséget adott. Míg például a lengyeleknél a szakpolitikai döntésekhez szükséges mikroszintű adatok elérhetősége, addig Szlovákiában a kutatási támogatások növelése javította  a járvány kezelésének hatékonyságát.

A koronavírus-járvány egyik tanulságaként Scharle Ágota, a BI kutatója azt emelte ki, hogy ha több segítséget kapnának a tanárok az online eszközök és tartalmak használatához, az nagyon sokat javíthatna a közoktatás minőségén, és csökkenthetné a gyengébben teljesítő iskolák lemaradását is.

Az EURACTIV Slovakia munkatársa, Zuzana Gabrižová által moderált beszélgetésen Danuše Nerudová, a brnoi Mendel University rektora, Miriama Letovanec Svetkovská, a szlovák kormányhivatal végrehajtási egységének volt igazgatója, Piotr Arak, a Polish Economic Institute igazgatója és Scharle Ágota, a BI kutatója vettek részt.